کد خبر: ۹۵۵۷
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۵ - ۰۴ مهر ۱۳۹۵
دستگاه مختلف کشور به گفته رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران در ساماندهی متکدیان نقش دارند اما چه شده است که ساماندهی متکدیان با شکست روبرو شده و هر روز سر و کله شیوه جدیدی برای تکدی گری در کلان شهرها پیدا می شود.
به گزارش صبحانه پرس: تکدی گری در قالب های گوناگون از فروشندگی نمادین کالاها گرفته تا با نشان دادن گواهی بی سرپرستی یا معلولیت گویا هر روز بیشتر از روز گذشته به چشم می آید و چهره شهرها را زشت کرده است و حتی برای جذب دلسوزی افراد بیشتر ، از انواع و اقسام بلندگوها نیز استفاده می کنند. 


صرف نظر از دلایل متعدد اقتصادی، تنبلی و تن پروری یا سست شدن پایه های اخلاقی برای تکدی گری و اینکه آیا نیازمندان واقعی به این کار رو می آورند یا افراد تن پرور و سوء استفاده گر یا افراد اجیر در باندهای سازماندهی شده ، ایرانی هستند یا اتباع بیگانه، به نظر می رسد که هیچیک از تدابیر اخذ شده تاکنون برای مقابله با پدیده تکدی گری موثر نبوده و سازمان ها از عهده ساماندهی متکدیان برنمی آیند. 
سازمان ها و نهادهای بزرگی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) ، بهزیستی ، نیروی انتظامی ، دادگستری استان ها، اداره کار و امور اجتماعی، شهرداری، استانداری ، فرمانداری، وزارت کشور و صدا و سیما هریک وظایفی درخصوص ساماندهی متکدیان دارند که به نظر می رسد این وظایف بنا به دلایلی روی زمین مانده است. 
اکنون این سئوال مطرح می شود که چرا متکدیان ساماندهی نمی شوند و اصلا با ساماندهی متکدیان، قرار است آنها به کجا بروند. از این رو در گفت و گویی با سیدحسن موسوی چلک مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد سازمان بهزیستی کشور به این سئوالات پاسخ داده شده است. 

**مسئول ساماندهی متکدیان کیست؟ 
چلک: مصوبه ای در شورای عالی اداری در سال 1378 حدود 11 دستگاه مختلف را در حوزه ساماندهی متکدیان به عنوان مسئول شناخته است. از جمله این دستگاه ها می توان به شهرداری ، نیروی انتظامی ، کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی اشاره کرد. تمام این دستگاه ها در کنار هم در حوزه متکدیان دارای نقش هستند. 

**قرار است ساماندهی متکدیان چگونه باشد و آنها به کجا می روند؟ 
چلک : طبق مصوبه شورای عالی اداری، مجتمع اردوگاهی -گرچه ما با این کلمه مخالف هستیم- برای متکدیان پیش بینی شد. این مجتمع محلی است که زیر نظر فرمانداری در شهرهای بزرگ تشکیل می شود و مسئولیت نگهداری موقت ، شناسایی وضعیت، گروه بندی و تعیین تکلیف افراد موضوع این مصوبه شامل افراد دارای معلولیت ، مجهول الهویه، بی سرپرست، افراد نیازمند غیرحرفه ای، ولگردان، متواری، گمشده، در راه مانده و متکدیان را بر عهده دارد. 
مسئولیت این مجتمع اردوگاهی در این مصوبه بر عهده شهرداری است هرچند که این مسئول را فرماندار منصوب می کند. 

**نقش سازمان ها در این اردوگاه ها چیست؟ 
موسوی چلک: مسئولیت جذب و تامین مکان و مدیریت داخلی اردوگاه ها با شهرداری است اما برخی سازمان های دیگر از جمله بهزیستی ، کمیته امداد امام خمینی (ره)، دادگستری و دانشگاه های علوم پزشکی در این اردوگاه ها مسئولیت هایی برعهده دارند و باید مددکاران و پزشکان و کارشناسان قضایی خود را آنجا مستقر کنند تا بتوانند افرادی را که وارد اردوگاه می شوند شناسایی کرده و کسانی که مشمول خدمات از آن سازمان ها هستند را به دستگاه های ذیربط ارجاع دهند. 
این مساله مشخص شده است که کدام گروه از افراد باید به کدام گروه از سازمان ها ارجاع داده شوند . در ماده 12 مصوبه شورای عالی اداری پیش بینی شده که سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور موظف است که منابع مالی مرتبط با این بخش را نیز تامین کند و بنابراین کاملا وظیفه دستگاه های مختلف در کشور در خصوص متکدیان مشخص است. 
در کنار مسئولیت شهرداری در حوزه متکدیان سازمان های دیگری مانند سازمان زندان ها ، فنی و حرفه ای ، تعاون ، کار و رفاه اجتماعی نیز نقش هایی دارند. 

**برخی خبرها حاکی از آن است که برخی اردوگاه ها ، متکدیان زن را نمی پذیرند؟ چرا؟ 
موسوی چلک: این موضوع صحت ندارد و برای پذیرش متکدیان ، جنسیت زن و مرد تعریف نشده و همه گروه ها مشمول برنامه های ساماندهی می شوند. 

**چرا بهزیستی اقدام عملی برای ساماندهی و جمع آوری متکدیان انجام نمی دهد؟ 
موسوی چلک: بهزیستی مسئول شناسایی متکدیان نیست؛ مسئول شناسایی و جذب اینگونه افراد در مجتمع های اردوگاهی، شهرداری و نیروی انتظامی است. 

**سالانه چه تعداد متکدی جذب مجتمع های اردوگاهی و پس از آن بهزیستی می شوند؟ 
موسوی چلک: آمارهای جذب متکدیان در این مجتمع های اردوگاهی، بین سه تا پنج هزار نفر در سال متغیر است و نمی توان عدد ثابتی را برای تعداد افراد ارجاع داده شده از این اردوگاه ها به مراکز بهزیستی ذکر کرد. 

**آیا بهزیستی توان و امکانات پذیرش متکدیان ارجاع شده و حمایت از آنان را دارد؟ 
موسوی چلک: تعدادی از متکدیان جمع آوری شده در مجتمع های اردوگاهی هرسال در مراکز بهزیستی پذیرش می شوند که البته این سازمان در حد توان خود مواردی که مشمول حمایت های بهزیستی شوند را می پذیرد اما نکته اصلی اینجاست که منابع مالی لازم برای پذیرش متکدیان شناسایی شده ، هیچگاه پیش بینی نشد. 

منبع: ایرنا
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: