به گزارش آراس:محمد سواری شامگاه پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت: آبگرفتگی اطراف شهر به دلیل شکافی است که سازمان آب و برق خوزستان در سیل بند منطقه «لولیه» در نزدیکی شهر «رُفیع» ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه این سیل بند امروز شکافته شده است، افزود: شکافتن سیل بند با هدف تخلیه آب رودخانه نیسان به تالاب هورالعظیم انجام شده اما مردم محلی که آشنا به جغرافیای منطقه بوده و برخی از آنها از 60 سال پیش تاکنون در این منطقه سکونت داشته اند، با این اقدام مخالفت کرده و نسبت به آن اعتراض کردند، زیرا معتقد هستند که شکافتن سیل بند در این مکان نه تنها کمکی به کاهش آب رودخانه نیسان نمی کند، بلکه باعث برگشت آب هورالعظیم به رودخانه می شود و شهر را دچار آبگرفتگی می کند، اما مسئولان به نظر کشاورزان وقعی ننهادند.
سواری تاکید کرد: در حال حاضر سیلاب، رفیع را محاصره کرده و شهر و منازل مردم در خطر آبگرفتگی است.
به گفته وی سیل بند شهر رفیع در حال حاضر مشکلی ندارد و ساخت دایک حفاظتی در اطراف شهر (اگر چه با کندی) اما در حال انجام است.
به گفته وی اهالی شهر رفیع تمایلی به تخلیه شهر، حتی در صورت وقوع سیل، ندارند.
وی همچنین وقوع درگیری در زمان عملیات شکافتن سیل بند را تکذیب کرد و افزود: درگیری درکار نبوده اما مردم به شکافتن این قسمت از سیل بند به شدت اعتراض داشتند.
در فضای مجازی اخباری از درگیری بین مردم و مامورانی که برای شکافتن سیل بند اقدام کرده بودند، منتشر شده است. گفته می شود شکافتن سیل بند روستای لولیه (که اکنون روستایی متروکه است) بر اساس مصوبه شورای تامین و توسط سازمان آب و برق صورت گرفته که این شکاف در ابتدا 20 متر بوده که اکنون به حدود 50 متر رسیده است.
*شکاف کارشناسی
فرماندار هویزه اما معتقد است: شرایط در رفیع تحت کنترل است.
سید قاسم موسوی گفت: منطقه «لولیه» به عنوان نقطه «پخش سیلاب» از سوی کارشناسان سازمان آب و برق با این هدف تعیین شده، که حجم آب عبوری رودخانه نیسان را کاهش دهد و آب را به هورالعظیم هدایت کند، همچنین دلیل این انتخاب، بلااستفاده بودن بخشی از زمین ها و معارضان کمتر بوده است.
وی افزود: جاده باکری نیز در پنج نقطه (هر کدام 15 تا 20 متر) شکافته شده تا آب بیشتری به سمت هور جریان یابد.
موسوی با بیان اینکه اندازه این شکاف به 50 متر رسیده است، اضافه کرد: انتظار می رفت که با شکافتن این سیل بند، آب به سمت شهر پیشروی کند اما در صورت انجام برخی تمهیدات، این کار برای شهر خطرآفرین نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ارتفاع آب رودخانه نیسان کمتر شده است، تاکید کرد: در صورت استحکام دایک (دیواره) حفاظتی اطراف شهر رفیع، همچنین مسدود کردن بخشی از شکاف 50 متری و افزایش تعداد بازه های جاده باکری، شهر دچار آبگرفتگی نمی شود.
موسوی نیز درگیری در رفیع بر سر شکافتن سیل بند را تکذیب کرد.
در پی بارش شدید و افزایش خروجی سد کرخه، اوایل بهمن ماه پارسال نیز سیل بند شهر رفیع شکست و این شهر، به همراه تعدادی از روستاهای هویزه و دشت آزادگان چندین روز در محاصره سیلاب قرار داشتند. در آن زمان مردم محلی با کمترین امکانات، سیل بند را ترمیم کردند.
سد کرخه در حال حاضر شرایط بحرانی دارد. حجم ذخیره آن به 5.1 میلیارد مترمکعب رسیده و فقط 120 میلیون مترمکعب ظرفیت خالی دارد. این در حالیست که هواشناسی پیش بینی کرده است هفته آینده بارش های شدیدی را شاهد خواهیم بود.
خروجی این سد امروز به حدود 600 مترمکعب برثانیه رسیده که بر اساس اطلاعیه سازمان آب و برق ممکن است تا یک هزار مترمکعب برثانیه نیز افزایش یابد. اگر چه گفته می شود رودخانه کرخه توان عبور یک هزار مترمکعب برثانیه آب را داشته اما بعد از خشکسالی شدید در سال های گذشته و رسوب گذاری و دخل و تصرف در بستر رودخانه، این ظرفیت اکنون به کمتر از 500 مترمکعب برثانیه کاهش یافته است.
سازمان آب و برق خوزستان عصر امروز با صدور سه اطلاعیه، نسبت به وقوع سیلاب در 18 روستای حاشیه دز، 33 روستا و سه شهر در حاشیه کرخه و 18 روستا در حاشیه کارون هشدار داده و از دستگاه های اجرایی خواسته که برای حفاظت از ساکنان و تخلیه روستاها آمادگی داشته باشند. از این تعداد، شهر رفیع و روستاهای هبچه، گبان، دغاغله، عمه و بیت کوار در شهرستان هویزه قرار دارند.