به گزارش آراس به نقل از اکسین پرس: مردم خوزستان با مشکلات فراوانی از جمله بیکاری روبهرو هستند. با وجود تمام ظرفیتهای موجود در استان و صنایع نفت و گاز بیکاری رواج دارد. عوامل ایجاد و تشدیدکننده بیکاری را در استان میتوان در پنج بخش بررسی کرد.
عامل اول:
آثار زیانبار جنگ تحمیلی از دلایل عمده رشد نرخ بیکاری در استان است؛ زیرا 75 درصد از بار جنگ بر دوش مردم خوزستان بود و برخی از مردم بعد از نزدیک به 3 دهه هنوز جنگزده هستند. در 8 سال دفاع مقدس لطمات بسیاری به مردم و شهرهای استان وارد شد و هزاران نفر خانه و کاشانه خود را از دست دادند.
عامل دوم:
از عوامل فقر در استان اجرای طرحهای ملی مثل نیشکر و تأسیس شرکتهای نفتی در تالابهاست. از جمله 100 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی مردم برای احداث صنایع نیشکر از مردم گرفته شد. در حالی که تعداد اندکی از مردم منطقه توانستند در صنایع نیشکر جذب شوند. خشکاندن هورالعظیم نیز منجر به قطع معیشت بسیاری از ساکنان حاشیه تالابها شد. متضرران از این طرحها ناگزیر به حاشیه شهرها مهاجرت میکنند و رو به مشاغل کاذب میآورند.
عامل سوم:
عامل دیگر بیکاری به کار نگرفتن نیروهای بومی در صنایع بزرگ استان خوزستان از جمله صنایع پتروشیمی است. از میان 22 شرکت پتروشیمی مستقر در دو بندر ماهشهر و امام خمینی(ره) حتی یک مدیرعامل خوزستانی وجود ندارد و تمام مدیران این شرکتها از سایر استانها هستند. این موضوع حتی در مورد مدیران میانی نیز وجود دارد و فقط 15 نفر از مدیران میانی صنایع پتروشیمی دو بندر یادشده خوزستانی هستند. 70 درصد از کارشناسان این شرکتها غیربومیان هستند و سهم مردم بومی استان در این بخش 30 درصد است. کارکنان فضای سبز، آشپزخانه و خدماتی نیز بیشتر غیربومی هستند که به معضل بیکاری مردم خوزستان دامن زده است.
عامل چهارم:
موضوع انحراف و انتقال آب رودخانههای استان چون رود کارون به سمت استانهای اصفهان و کرمان عامل دیگری است. طبق مصوبه شورای عالی آب کشور «برداشت آب از سرشاخههای کارون به استانهای دیگر مگر برای مصارف شرب ممنوع است.» ولی برای اجرای طرحهایی مثل پرورش ماهی، کشاورزی و طرحهای صنعتی دیگر همچون فولاد مبارکه آب رودخانه کارون را از سرشاخهها به استانهای دیگر منتقل میکنند که به کشاورزی و دامپروری استان ضرر میزند. نبود آب منجر به کاهش میزان کشت و اتلاف دام میشود.
عامل پنجم:
باید به جوانان باوراند اشتغال، فقط استخدام دولتی نیست. جوانان با مهارتها و دانش خود باید به مشاغل کوچک و زودبازده بپردازند تا بتوانند برای دیگران نیز اشتغال پدید آورند. دولت حل مشکل بیکاری جوانان خوزستانی را در اولویت قرار دهد؛ زیرا پیامد بیکاری، انحراف است. علت گرایش برخی جوانان به بزه و انحراف، نبود کار و نبود عدالت در توزیع کار است و باید هرچه سریعتر رفع شود.
طرحهایی مثل پتروشیمی، نیشکر و فولاد نتوانسته است مشکل بیکاری جوانان خوزستانی را رفع کند. این صنعتهای بزرگ در ازای حضور در این مناطق باید علاوه بر استخدام جوانان این شهرها و ایجاد اشتغال، با ایجاد مراکز آموزشی نیروهای جوان متخصص را تربیت و برای آنان بورسیه مرتبط با صنعت فراهم کنند. این موارد فقط بخشی از درد دلهای مردم خوزستان است. مردم خوزستان بیش از 22 هزار شهید تقدیم نظام اسلامی کردهاند و باید به نیازهای مردم خوزستان رسید.
پسندیده نیست نرخ بیکاری در استان با ذخایر طبیعی و صنایع بزرگش از میانگین نرخ بیکاری کشور بیشتر باشد.