کد خبر: ۹۵۶۰
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷ - ۰۴ مهر ۱۳۹۵
مسئول کلینیک‌های حقوقی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه خشونت خانگی در ایران کمتر از اروپا و آمریکا است گفت: با این حال ۶۶ درصد زنان در طول زندگی مشترک دچار خشونت خانگی می‌شوند.
به گزارش صبحانه پرس: مهرشاد شبابی در جلسه هماهنگی مراسم افتتاحیه شعب «کلینیک حقوقی زنان و خانواده» با اشاره به تاثیر پذیری جامعه  از کانون خانواده  گفت: خانواده به عنوان اولین کانونی که فرد در آن قرار می‌گیرد دارای اهمیت بسیاری است. اولین تأثیرات محیطی که فرد دریافت می‌کند از محیط خانواده است و حتی تأثیرپذیری فرد از سایر محیط ها می‌تواند نشأت گرفته از همین محیط خانواده باشد. خانواده پایه گذار بخش مهمی از سرنوشت انسان است و در تعیین سبک و خط مشی زندگی آینده، اخلاق، سلامت و عملکرد فرد در آینده نقش بزرگی بر عهده دارد.

خشونت خانگی

سلامت یک جامعه به سلامت خانواده‌های آن بستگی دارد

وی با اشاره به آسیبهای تهدید کننده کانون خانواده ادامه داد: امروزه انواع مختلف خشونت های خانگی، اعتیاد، طلاق و جدایی عاطفی و... از جمله آسیبهایی است که سلامت خانواده ها را به مخاطره می اندازد و از لحاظ تأثیری که روی اعضاء خود دارد جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در حقیقت افراد، پیوند میان خانواده و اجتماع هستند. افراد پرورش یافته در خانواده وارد اجتماع می‌شوند و ویژگیهای سالم یا ناسالم خود را که در خانواده دریافت کرده وارد اجتماع می‌کنند و  از این لحاظ سلامت یک جامعه به سلامت خانواده‌های آن وابسته است.

ضرورت مشاوره با وکیل و مشاور حقوقی مغفول مانده است

شبابی با اشاره به  اهمیت مشاوره های حقوقی در حوزه خانواده  افزود: اهمیت مشاوره حقوقی برای خانواده به اندازه ای است که در کشورهای پیشرفته داشتن وکیل خانوادگی یک ضرورت حیاتی به شمار می رود متاسفانه در کشور ما هنوز ضرورت مشاوره با وکیل و مشاور حقوقی به اندازه کافی درک نشده و مراجعه افراد به وکیل معمولا پس از ایجاد مشکل و دردسر و یا حتی در مرحله دادگاه تجدید نظر میباشد و این در حالی است که گاهی اوقات یک مشاوره کوتاه مدت می تواند از دادخواستها و دادرسیهای بلند مدت جلوگیری کند.

وی اضافه کرد: باید بپذیریم شرایط کنونی اجتماع و جامعه‌ در حال گذار امروز ایران، شکل نهاد خانواده و پایداری روابط در آن را تحت‌الشعاع قرار داده است. امروز به دلایل مختلف دو طرف، کمتر از گذشته مایل به حفظ رابطه‌ ازدواج هستند و آمار طلاق (۱۶۳۷۵۶ در کل کشور در سال ۱۳۹۴) این را به خوبی بازتاب می‌دهد، از سویی مشکلات خانوادگی که در اثر مسائل اجتماعی و اقتصادی در خانواده ها رخ داده اند سبب بروز مسائلی نظیر خشونت خانوادگی می شود. که طی آمارهای به دست آمده در سال ۹۴ شاهد رشد ۸ درصدی آن هستیم از سویی شایان ذکر  است که۶۶ درصد زنان در طول دوران تاهل خود دچار خشونت می شوند.

این کارشناس حقوقی و مسائل خانواده  در ادامه با اشاره به آمارهای فراوانی  آسیبهای اجتماعی گریبانگیر خانواده گفت: متاسفانه خشونت کلامی و روانی بیشترین درصد را به خود اختصاص داده است. بررسی ها و تحقیقات آسیب شناسان مسائل اجتماعی نیز نشان میدهد که از هر ۲۰ زن در کشورمان یک نفر دچار آزار و اذیت فیزیکی همسرش قرار می گیرد که این موضوع گاه یا توسط خود زنان پنهان می شود و یا در صورت اعتراض و شکایت راه به جایی نمیبرد به طوری که مطرح است، در ایران کمتر از ۳۵ درصد از خشونت‌های خانگی به پلیس و یا اورژانس اجتماعی گزارش می‌شود و گاهی اصلاً این تصور وجود ندارد که این رفتار درستی نیست و نباید آن را تحمل کرد.

وی گفت: زنانی که مهارت‌های کلامی بالاتر ی دارند کمتر مورد خشونت خانگی  قرار می‌گیرند و ۸۹ درصد مردانی که همسران خود را مورد آزار جسمی قرار می دهند فاقد تحصیلات دانشگاهی و عالی هستند

شبابی با اشاره به تحقیقات صورت گرفته در خصوص  خشونت های خانگی گفت: در تحقیقی که انجام شده  است  مشخص شد که از ۱۸۰ موردی که زنان علیه خشونت‌های خانگی شکایت کرده بودند، ۱۲۸ مورد آنها حاضر نشدند پیگرد قانونی صورت گیرد.  نکته مهم دیگر آن است که زنان ۴۵ تا ۴۹ ساله بیشتر مورد خشونت خانگی قرار می‌گیرند و زنانی که مهارت‌های کلامی بالاتر دارند کمتر مورد خشونت قرار می‌گیرند. از سویی بررسی ها نشان می دهد ٪۸۹ از مردانی که همسران خود را مورد آزار جسمی قرار می دهند فاقد تحصیلات دانشگاهی و عالی هستند.

خشونت خانگی در ایران کمتر از کشورهای اروپایی و آمریکا است

وی افزود: موضوع خشونت خانگی صرفا مختص به ایران نیست و در آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی  شاهد آمار بالاتری نسبت به ایران هستیم بنا بر گزارش منتشر شده در شورای وزرای اروپا یک زن از هر پنج زن و در مواردی یک زن از هر چهار زن تجربه تحمل خشونت فیزیکی را در اروپا داشته اند و هر ساله نزدیک ۳۵۰۰ قتل زن در ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در اثر خشونت خانگی به وقوع می پیوندد  که در گزارشی که در پنجاه و هفتمین نشست کمسیون سالانه سازمان ملل در مورد جایگاه زنان در نیویورک قرائت شد آمار بالایی را در این خصوص اعلام نمود بخصوص خشونتهایی که منجر به قتل می شود  هرچند که مکانیسم برخورد با خشونت گر و طرف مقابلش  در کشورهای غربی متفاوت است. با توجه به تاکیدات  دینی و فرهنگ  مذهبیمان ما  نباید شاهد این  حد از میزان خشونت در ایران  باشیم و البته نفس خشونت قبیح است چه مرد علیه زن و چه خشو نت زنان علیه مردان یا والدین نسبت به فرزندان  و می بایست قوانینی که جنبه پیشگیرانه داشته باشد و همچنین سازوکارهای تادیبی برای خشونت گر وحمایتی برای فردخشونت دیده در نظر گرفته شود.

وی ادامه داد: در بسیاری از مشکلات خانوادگی بنظر می رسد افراد بیشتر نیازمند گوش شنوایی برای گفتن مشکلاتشان هستند و بسیاری از مواردی که ارزش تعیین کننده در ارائه مشاوره حقوقی دارند را بیان نمیکنند. بنابراین با توجه به اینکه یکی از راهکارهابرای حفظ و بقای خانواده می تواند از طریق مشاور حقوقی صورت گیرد که علاوه براطلاعات  حقوقی و تجربه و صبوری لازم در برخورد با مراجع، دارای آگاهی و دانش مختصری در حوزه های دیگر برای تشخیص مشکل نیز می باشد تا در صورت لزوم بتواند آگاهی مختصری به مراجعه کننده برای حل معضل موجود از طریق حقوقی و غیر حقوقی ارائه نماید و سبب پیشگیری از بسیاری مشکلات خانوادگی از جمله طلاق، خشونت خانگی و ... شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود با توجه به اهمیت وجود کلینیکهای حقوقی زنان و خانواده در پیشگیری از بحران های اجتماعی و خانواده گفت: طبق پژوهش های صورت گرفته اطلاعات حقوقی و فرهنگ حقوقی که شایسته و بایسته است تا آحاد جامعه از آن بهرمند شوند، به میزان کافی در اختیار مردم نیست و این ضعف اطلاعات و آگاهی حقوقی خیلی اوقات منجر به مشکلاتی در لایه های مختلف اجتماع بخصوص مسائل خانواده شده است.

افتتاح مجموعه کلینیک حقوقی  زنان و خانواده

شبابی از افتتاح مجموعه کلینیک حقوقی  زنان و خانواده در منطقه جوادیه خبر داد و افزود: نا آگاهی نسبت به حقوق و تکالیفی که تک تک اعضای خانواده دارند و مسایلی از این قبیل ما را بر آن داشت که خدمات مشاوره ای حقوقی را برای افراد جامعه به صورت غیرحضوری و رایگان و یا حضوری با حداقل تعرفه در اختیار  قرار دهیم و هدف نهایی ما آن است که به واسطه این اطلاعات و راهنمایی های به هنگام بتوانیم کاهش بار حقوقی در دعاوی خانوادگی را داشته باشیم و درنهایت موجب استحکام و تقویت بنیه خانواده و ارتقاء حقوق شهروندی شویم.

وی ادامه داد: کلینیک حقوقی کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی یک نهاد مردمی دانشگاهی است که برای ارتقاء حقوق بشر، بسط و توسعه عدالت و به خصوص عدالت فراگیر و همه گیر برای اقشار آسیب پذیر و  به خصوص خانواده ها و زنان جامعه تاسیس شده است.

شبابی گفت: با  توجه به اهمیت تشکیل کلینیکهای حقوقی خانواده در سرتاسر کشور، کلینیک های حقوقی کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی مبادرت به ایجاد شعب مختلف با توجه به نیاز منطقه ای نموده است که پس از افتتاح و فعالیت شعبه اسلامشهر روز یکشنبه چهارم مهرماه شعبه جوادیه را افتتاح می نماید که البته بزودی گشایش شعب استانی هم ان شاالله محقق می گردد.

منبع: مهر
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: