نگارنده این گزارش «یاسمین خان» صاحب کتاب «آشپزی افسانههای زعفرانی» است. او این گزارش را بعد از سفری که اخیراً به ایران داشته، نوشته است. او میگوید: «با بهتر شدن روابط ایران و جهان، فرصت خوبی برای سفر به این کشور فراهم شده است؛ کشوری که 19 جاذبه گردشگریاش به ثبت میراث جهانی یونسکو رسیده و طبیعتش سرشار از مناظر الهامبخش است و زیباترین معماریهای اسلامی جهان را دارد.»
تکههای تازه گوشت مرغ یا بره که روی آتش کباب میشوند و روی تپهای از برنج کرهای قرار میگیرند، یکی از اصلیترین غذاهای ایرانی است. گوجه فرنگی کباب شده، ماست چکیده، سبزیهای تازه و خیارشور نیز همراه چلوکباب سرو میشوند.
در ایران به کسی که غذا درست میکند، آشپز میگویند؛ به معنی درست کننده آش و در نتیجه آشها یکی از اصیلترین غذاهای ایرانی به شمار میروند. آش رشته یک نوع سوپ خوشمزه با حبوبات، سبزیجات تازه و رشته است که همراه کشک که نوعی آب پنیر تخمیر شده است با طعمی بین پارمسان و پنیر بز، سرو میشود.
گوشت بره، نخود و سیبزمینی خورشتی به آرامی در کاسههای سفالی برای ساعتها میپزند تا نرم شده و برای خوردن آماده شوند. سپس مواد پخته را با هم میکوبند و به شکل خمیری درمیآورند و با نان میخورند. همچنین یک قسمت از نان را خرد میکنند و داخل کاسه سفالی میریزند تا آب حاصل از پختن گوشت را جذب کنند و بعد نانهای خیسشده را میخورند. دیزی اصالتا غذایی مشهدی است و امروزه در تمام رستورانها و کافههای این شهر برای شام و ناهار طبخ میشود.
ایران حدود ۲۵۰۰ سال پیش، اولین کشوری بود که از گلبرگهای گل محمدی، گلاب تولید کرد. هر ساله در فصل بهار جشن گلابگیری در کاشان برگزار میشود و شما میتوانید چگونگی به دست آوردن آب گلها را در دیگهای بزرگ پر از بخار ببینید. یکی از مطلوبترین خوراکیهایی که در یک بعدازظهر آفتابی میتوان از آن لذت برد خوردن یک کاسه فالوده خواهد بود. فالوده دسر شیرینی است که با گلاب، ورمیشل برنج و آبلیمو درست میشود.
یکی از زیباترین بخشهای طبیعت ایران با جنگلهای سبز انبوه و شالیزارهای برنج در نزدیکی دریای خزر در شهرستان تالش قرار دارد. ایرانیان در بهار و تابستان برای گذراندن تعطیلات خود به آنجا میروند. غذاهای این منطقه نیز مانند طبیعتش پر از سبزیهای مختلف و تازه هستند. ترشیتره یک غذای خوشمزه و زمردی رنگ است که با چندین کیلو سبزی اسفناج، شوید، جعفری، گشنیز و پیازچه پخته میشود و با لیمو مزهدار و ترشش میکنند و در مرحله آخر تخممرغها را هم داخلش میزنند تا بپزند.
شهر تاریخی و آجر خشتی یزد، در بین دو کویر بزرگ ایران قرار دارد. این شهر با بادگیرها، آتشکدههای زرتشتیان و شیرینیهایش معروف است. شیرینیپزان در سراسر شهر به صورت شعبهای و منظم پراکنده شدهاند. باقلواهای بادام و کیکهای یزدی درست شده با هل و پسته و قطاب، شیرینی محلی سرخ شده که با بادام زمینی پر شده است، از معروفترین شیرینیهای این شهر هستند.
ایرانیها به برنج ترد شده و روغنی که در کف دیگ برشته میشود، ته دیگ میگویند و تهچین در واقع غذایی کامل است که فشردهاش میکنند و به صورت تهدیگی درمیآورند. برنج، ماست، زرده تخم مرغ و زعفران را با یکدیگر مخلوط میکنند و در لابهلایش مرغ یا گوشت مزهدار شده میریزند و میگذارند روی گاز تا طلایی شود. بعد از آن قابلمه را برعکس میکنند تا غذا به صورت کیکی و کامل از قابلمه دربیاید. تهچین در اغلب رستورانهای شیراز به عنوان غذای ویژه ارائه میشود.
در شمال غربی ایران، شهر بهترین کوفته قلقلیهای ایران قرار دارد؛ در ترکیبهای متنوعی مانند کوفته بره پر شده با آلو، آلبالوهای ترش، مغز گردو، زرشک و کشمش یا کوفته پر شده با تخم مرغ پخته. معروفترین کوفته که هم اسم همین شهر است، کوفته تبریزی نام دارد که از بقیه کوفتهها بزرگتر و حجیمتر است و رنگش مخلوطی از زعفران و رب گوجه است.
جنوب ایران به دلیل آب و هوای گرم و مرطوبش و تحت تاثیر موقعیت جغرافیاییاش که یکی از راههای اصلی ارتباطی بین هند و اروپا برای تبادل ادویههای دریایی بود، غذاهای گرم و تندی دارد. بهترین قلیه میگوها را در شهر بندرعباس میتوانید امتحان کنید؛ خورشت تندی که با گشنیز تازه، آلوچه، فلفل قرمز، سیر و میگو درست میشود. رستورانهای کنار بازار مرکزی ماهیفروشان، بهترین مکان برای خوردن این غذای خوشمزه است.
روستای ۱۰۰۰ ساله ماسوله، در تپههای گیلان شما را به زندگی سنتی و روستایی در ایران برمیگرداند؛ زمانی که شغل بیشتر مردم کشاورزی بود. اینجا یکی از بهترین مناطق ایران برای خوردن غذاهای گیاهی است؛ مانند میرزا قاسمی که یکی از مشهورترین غذاهای این ناحیه است. این غذا ترکیبی از بادمجان کباب شده روی زغال و سپس سرخ شده با سیر فراوان و تازه و گوجه فرنگی له شده و مقدار زیادی روغن زیتون است.