به گزارش آراس، محققانی که در زمینه خواب فعالیت میکنند معمولا از رویاهایی که توسط مردم دیده میشود نمونه برداری نمیکنند و به عبارت دیگر با جزییات خواب مردم کاری ندارند زیرا در بیشتر موارد ثبت، تحلیل و بررسی کمّی خوابها به طور دقیق کار دشواری است.
محققان سعی میکنند ابزارهای سنجش دیگری را در این زمینه به کار ببرند که از جمله آنها میتوان به نحوه فعالیت مغز اشاره کرد. این اتفاق برای فهم بهتر خواب دیدن در انسان دنبال میشود.
در آخرین بررسیها مشخص شد افرادی که ضریب هوشی آنها از میانگین تعیین شده برای عموم مردم بالاتراست در زمینه تسلط به زبان تفکر سهبعدی بهتر عمل میکنند. این مسئله باعث میشود تا رویاهایی که در هنگام خواب میبینند، واضحتر و معنادارتر باشد.
البته بررسیها نشان داده است که افراد باهوش لزوما تمام خوابهای خود را واضح و معنیدار نمیبینند. ولی احتمال تجربه رویاهای شفاف و بامعنی در این دسته از افراد بیشتر از دیگران است.
رویاها در اصل توالی سریع از تصاویر، ایدهها، احساسات و ... هستند که به صورت تصادفی و غیرارادی در ذهن ما شکل میگیرند و در یک مرحله ویژه از خوابیدن که به آن چرخه REM میگویند، مشاهده میشوند.
خوابها با بخش ناهشیار مغز در ارتباط هستند و بر این اساس ضریب هوشی که مربوط به بخش هشیار میشود، آنها را درگیر نمیکند. ولی از آنجایی که افراد با ضریب هوشی بالاتر توانایی مشاهده اشکال با جزییات بیشتر را دارند، درک آنها از خوابهای شبانه متفاوت است.
البته این مسئله در بررسی اخیر ثابت شد افرادی که ضریب هوشی بالایی دارند مشابه دیگران میتوانند خوابهای غیرشفاف و معنیدار هم مشاهده کنند. با این وجود این دسته از افراد بهتر از دیگران میتوانند خوابهای خود را به خاطر بیاورند و آنها را تجسم کنند.
محققان میگویند رویاهای شفاف و واضح به درک آگاهانه مغز مربوط میشوند. در این شرایط میزان درک و کنترل فردی که رویا میبیند بسته به ضریب هوشی تغییر میکند.