ارائه پروانههای ارائه خدمات عمومی تلفن ثابت (PSTN) به منظور برقراری ارتباط و انتقال پیام به صورت باسیم یا بیسیم به شکل دایم یا موقت از طریق شبکه دارنده پروانه بین هر پایانه ثابت متصل به شبکه دارنده پروانه با پایانههای فعال در تمامی شبکههای تلفنی از سوی حاکمیت در گذشته صورت گرفت.
همچنین خدمات مربوط به حفظ، پخش و جابجایی پیغامهای صوتی مشترکان شبکه از جمله وظایف دارندگان این پروانهها بود که براین اساس مجوز انجام عملیات حفاری، کانال کشی، نصب دکل به منظور کابلگذاری و نصب تاسیسات مربوط در فضاهای عمومی شهری نیز به آنها داده شد.
اما در این بین و برخلاف اینکه پروانههای PSTN به مدت 13 سال از 1382 تا آبان 1395 برای پنج شرکت ارتباطات جامع نوین، منتظران عدل گستر، ایرافون، ارتباطات کوه نور و مخابرات ایران صادر شده بود اما در این بازه زمانی عملا مخابرات بزرگترین بازیگر ارتباطات ثابت ایران بود.
نهایتا کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات دو سال گذشته با توجه به اتمام اعتبار پروانههای اینترنتی و در راستای تحقق اهداف برنامه پنجم توسعه کشور با رعایت الزامات شبکه ملی اطلاعات، به موازات ارتقاء پروانههای دسترسی موبایل باند پهن رگولاتوری را موظف کرد تا پروانههای PSTN، PAP، ISDP و ISP را تجمیع کند.
لذا دی ماه سال 1393 به دارندگان پروانههای PSTN فرصت داده شد تا سه ماه پس از تصویب اصول حاکم بر پروانه ارائه خدمات ارتباطی (Servco) در کمیسیون مذکور درخواست خود را برای دریافت این پروانه جدید ارائه کنند.
با این حال که چهار شرکت دیگر در کنار مخابرات ایران مجوز عرضه تلفن ثابت دارند و لایسنس آنها طبق نظر سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تا آبان امسال معتبر است اما برخی مردم همچنان نسبت به اسامی و گستره پوشش آنها آگاهی ندارند.
در حال حاضر تنها مجوز شرکت مخابرات ایران تا سال 1402 تمدید شده است.
در جدول زیر به نواحی تحت پوشش این شرکتها اشاره میکنیم: