کد خبر: ۵۵۶۶
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۲ - ۰۵ مرداد ۱۳۹۵
حفظ سلامت دهان و دندان یکی از کارهای مهمی است که به سالم ماندن سایر دستگاه‌های بدن کمک می‌کند. باید مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهان‌شوی را راهی برای سالم ماندن دندان‌ها دانست
به گزارش صبحانه پرس: حفظ سلامت دهان و دندان یکی از کارهای مهمی است که به سالم ماندن سایر دستگاه‌های بدن کمک می‌کند. باید مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهان‌شوی را راهی برای سالم ماندن دندان‌ها دانست اما مهم‌تر از این‌ها غذاهایی است که می‌خوریم؛ غذاهایی که برخی برای دندان مفید و برخی مضر هستند. در ادامه با آکا ایران همراه باشید تا با تعدادی از خوراکی‌های مفید و مضر برای دهان و دندان آشنا شویم.

 غذاهای مفید برای دندان عبارتند از:
شیر و تخم مرغ

 
    ۸ ترکیب غذایی مضر که باید از خوردن آن‌ها اجتناب کنید
 
فرآورده‌های لبنی مثل زرده تخم مرغ و شیر، سرشار از ویتامین D و کلسیم هستند. این دو ماده برای بدن بسیار مهم بوده و برای حفظ سلامتی دندان‌ها و استخوان‌ها ضروری به شمار می‌روند. در کنار شیر و تخم مرغ، سایر فرآورده‌های لبنی و نور آفتاب نیز برای جذب ویتامین D بسیار مفید هستند.
 
شیر
 

پنیر و ماست
 
غذاهای سرشار از کلسیم و فسفر می‌توانند به سالم ماندن مینای دندان و حتی جایگزینی مواد معدنی در دندان (رمینرالیزاسیون دندان) کمک ویژه‌ای کنند. پنیر کم‌چرب و ماست بدون چربی انتخاب‌های ایده‌آلی برای سلامت دندان هستند چرا که پنیر دارای فسفر، کلسیم و پروتئین بوده و ماست نیز از جمله مواد غنی از کلسیم است.
 
پنیر
گوشت، ماهی و توفو
 
گوشت، ماهی‌های چرب (مثل قزل آلا) و توفو یکی دیگر از مواد سرشار از فسفر و مواد معدنی مهم هستند که برای محافظت از مینای دندان بسیار مفیدند. این خوراکی‌ها سرشار از فسفر هستند. براث خانگی ساخته شده از استخوان تغذیه سالم زندگی سالم - خاص خوبی از این ماده معدنی ضروری است.
سبزیجات تیره‌رنگ
 
سبزیجات دارای برگ‌های زیاد و رنگ تیره‌، سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ بوده و برای دندان نیز بسیار مفید هستند. از جمله خوراکی‌هایی که این ویژگی را دارند می‌توان به کلم‌بروکلی، کلم‌پیچ، بامیه، بوک‌چوی و برگ کولارد اشاره کرد.

سبزیجات ترد
 
درست مثل سایر اعضای بدن، دندان نیز به کارهای آسان نیاز دارد. سبزیجات را باید غذاهایی حاوی آب فراوان دانست که با توجه به میزان جویدن‌شان، جریان آب دهان را تحریک می‌کنند و این موضوع نیز به تمیز کردن سطوح دندان و سفید ماندن آن‌ها کمک می‌کند. این خوراکی‌های ترد علاوه بر این، سرشار از ویتامین، فیبر و آب هستند. از جمله این سبزیحات، کرفس است که خود به تنهایی یک غذای رژیمی کامل محسوب می‌شود.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی
 
هنوز هم در این که شیرین‌کننده‌های مصنوعی مفید هستند یا نه بحث وجود دارد اما از نظر دندانپزشکان، برخی از این شیرین‌کننده‎ها از جمله زایلیتول را که از ترکیبات برخی از آدامس‌های بدون قند است، برای جلوگیری از پلاک دندان مفید می‌دانند.
سیب
 
سیب و همچنین سایر میوه‌های غنی از فیبر، سطح دندان را تمیز کرده و دهان را نیز خوش‌بو می‌کنند.
 
سیب
غذاهای مضر برای دندان عبارتند از:
لیمو، پرتقال و گریپ‌فروت
 
مرکبات دارای اسید سیتریک هستند و این اسید دارای امتیاز pH پایینی است که به این سبب می‌تواند مینای دندان را خراب و باعث پوسیدگی آن شود. اگر شما از این میوه‌ها یا عصاره‌ی آن‌ها به عنوان صبحانه استفاده می‌کنید، بهتر است در ادامه روز از خوردن خوراکی‌های اسیدی دیگر اجتناب کنید تا به دندان‌تان آسیب کمتری وارد شود.
 
مرکبات
ترشی
 
باید ترشی را بدترین کابوس برای دندان دانست؛ جایی که این خوراکی به دلیل داشتن سرکه و حالت اسیدی‌شکل، می‌تواند مینای دندان را نابود کند.
قهوه
 
با عرض پوزش برای طرفداران قهوه باید بگوییم این نوشیدنی برای سلامت دندان شما بسیار مضر است. اسیدهای تانیک در قهوه، علاوه بر آسیب زدن به مینای دندان، می‌توانند لکه‌های قهوه‌ای رنگی نیز در آن ایجاد کنند. با این حال اگر در مصرف این نوشیدنی زیاده‌روی نکنیم، می‌توانیم از خواص فراوان آن بهره برده و از آسیب رسیدن به دندان نیز جلوگیری کنیم.
 

گوجه‌فرنگی
 
گوجه‌فرنگی نیز یکی از خوردنی‌های محبوب است که بر خلاف انتظار هم خودش و هم رب و سس کچاپش برای دندان مضر است! باید بگوییم موارد مذکور به دلیل حالت اسیدی‌شان می‌توانند سطح دندان‌ها را تخریب کنند. البته پزشکان توصیه می‌کنند که برای ضرر کمتر، گوجه فرنگی را به عنوان بخشی از یک وعده غذایی مصرف کنیم.
 
گوجه
نوشابه
 
تقریبا همه‌ی ما می‌دانیم که نوشابه به دلیل داشتن شکر بسیار زیاد، کربن فراوان و مواد اسیدی در خود، حکم اعدام را برای دندان‌های سالم دارد. مطالعات متعدد نشان می‌دهد که مصرف نوشابه چه کم و چه زیاد سبب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.
شکلات
 
غذاهای شیرین می‌توانند در دندان‌ها حفره ایجاد کنند و سپس باکتری‌ها نیز از فرصت به وجود آمده استفاده کرده و نهایت آسیب را به دندان می‌رسانند. آب‌نبات و شکلات نیز از جمله‌ی آن‌ها هستند که به دلیل وجود قند زیاد، بعد از کمی ماندن در دهان، اسید ایجاد کرده و به لثه و دندان آسیب می‌زنند.
 

میوه‌های خشک شده
 
میوه‌های خشک‌ شده طوفانی کامل از چسبندگی بوده و به این دلیل تا مدتی در دندان‌ها باقی می‌مانند و با تولید اسید در این مدت سبب تخریب دندان می‌شوند.
 
خشکبار
 
در پایان باید بگوییم که همه مایعات، شیرینی‌ها، میوه‌ها و مرکبات برای دندان مضر نیستند و در صورتی که در مصرف آن‌ها نیز زیاده‌روی نکنیم، با حداقل آسیب مواجه می‌شویم. در ضمن اگر بعد از خوردن غذاهای اسیدی، سریعا مسواک بزنیم یا خوردن غذاهای دارای قند و اسید را محدود کنیم، می‌توان تضمین کرد که مینای دندان‌های‌مان تا سال‌ها سالم خواهد ماند. پس بیایم و با کاستن از خوراکی‌های مضر، به سلامتی استخوان‌ها و دندان‌های‌مان کمک کنیم.



نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: