نخ دندان یکی از آن ضرورت هایی است که باید مورداستفاده,, استفاده کنندگان ارتودنسی قراربگیرد. این نخ دندان متشکل از ۳ قسمت عمده یعنی تنیده شده و سخت تر، قسمت کاموایی و قسمتی که شبیه دیگر نخ دندان هاست، می تواند دندان های شما را از تماس با موادغذایی و عوامل فساد دندان موردمحافظت قرار دهد. همچنین برای سلامت هرچه بیشتر ومراقبت بیشتر استفاده از دهان شویه های حاوی فلوراید ۲ تا ۳ بار در هفته توصیه می شود. مطمئن باشید اگر این نکته ها را رعایت کنید، دندان های شما دچار پوسیدگی نخواهند شد.
پوسیدگی دندان یا بیماری لثه متعاقب ارتودنسی، فقط به علت بی توجهی به سلامت دندان ها اتفاق می افتد. بیشتر افرادی که هر ماه به ارتودنتیست خود مراجعه نمی کنند و طی درمان (یک ساله یا کمتر و بیشتر) نکات بهداشتی را رعایت نمی کنند، در مناطق اطراف براکت ها با پوسیدگی های مربعی یا مکعب مستطیل به صورت تغییررنگ مواجه خواهند شد.
جالب است بدانید امروزه به دلیل حذف روش های قدیمی، بسیاری از مشکلاتی که متعاقب ارتودنسی ایجاد می شد، از بین رفته اند. در قدیم به جای براکت ها، حلقه هایی دور دندان قرار می دادند که فلزی بود و علاوه بر نمای نازیبا، به علت ازبین رفتن چسب زیرین، ایجاد پوسیدگی هم می کرد اما امروزه با استفاده از چسب مخصوص با نام کامپوزیت، براکت ها به سطح مینا چسبانده می شوند.
بیشتر ارتودنتیست ها نیز دقت می کنند از کامپوزیت مناسبی برای دندان های جلویی که دید بیشتری دارند، استفاده کنند تا ته رنگ زردرنگ روی دندان ها نماند. پس از ارتودنسی نیز فقط با برداشتن آن لایه نازک میکرونی که برای آماده سازی مینا و چسباندن براکت ها، در حد میکروسکوپی دارای خلل و فرج شده است، علاوه بر دندان های مرتب و متناسب در فک بالا و پایین، از سفیدی و درخشندگی آنها لذت می برید.
باقرص های آشکارساز
شما می توانید این قرص ها را از دندان پزشکتان بخواهیدوبا جویدن این قرص ها تمام پلاک های میکروبی روی سطح دندان هایتان رنگ می گیرند و می توانید به آسانی آنها را ببینید و با مسواک از روی سطح دندان هایتان پاک کنید.
مسواک های مخصوص
مسواک هایی در بازار وجود دارند که موهای بخش مرکزی سر آنها، کوتاه تر از موهای محیط قرار دارند بنابراین می توانید سر این مسواک ها را روی براکت ها (نگین ها) منطبق کنید و اطراف آنها را به راحتی تمیز کنید. اگر هم در اثر خارج کردن دندان هایتان میان آنها فاصله افتاده است، می توانید از مسواک های بین دندانی «Inter dental Brush» برای تمیزکردن این فاصله استفاده کنید.
هرگز دهانشویه را فراموش نکنید
توصیه دیگر، استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید است. فلوراید موجود در این دهانشویه ها روی سطوح دندان ها می نشیند و از پوسیدگی دندان ها طی درمان ارتودنسی جلوگیری می کند.
مسواک های برقی
مسواک های برقی به خصوص به کودکان برای تمیزکردن براکت ها و سیم ها کمک و آنها را به رعایت بهداشت دهان تشویق می کنند. سرعت این وسایل را به گونه ای تنظیم کنید که باعث جابجایی و آسیب سیم ها و براکت ها نشوند.
پلاک های متحرک
اگر پلاک های متحرک ارتودنسی دارید، رعایت بهداشت آن آسان تر است زیرا می توانید برای تمیزکردن، آن را از دهان خارج کنید. برای تمیزکردن می توانید از مسواک نرم و صابون مایع و آب ولرم استفاده کنید. برای این کار از خمیردندان های معمولی استفاده نکنید چون باعث سایش پلاک می شوند. پلاک ارتودنسی را روی کاسه دستشویی تمیز نکنید چون اگر از دستتان رها شود، در اثر برخورد با سرامیک کف خواهد شکست. بهتر است یک کاسه پلاستیکی پر از آب زیر دستتان قرار دهید و پلاک را داخل آن بشویید. می توانید پلاک ارتودنسی تان را روی یک سطح نرم تمیز کنید تا در صورتی که از دستتان رها شد، نشکند.
فقط آب
اگر بیرون منزل هستید و مسواک زدن دندان هایتان بعد از غذا ممکن نیست، حداقل کمی آب در دهانتان بگردانید تا باقیمانده موادغذایی از دهانتان خارج شود.
اگر پلاک ارتودنسی دارید، می توانید آن را در ساعت هایی از روز برای مثال هنگام خوردن غذا از دهانتان خارج کنید. این پلاک ها و سیم های آن مطابق دندان های شما شکل داده شده اند تا نیروهای مناسب و کافی بر دندان هایتان وارد کنند، بنابراین باید مراقب باشید دچار تغییر شکل نشوند. پلاک را پشت پنجره اتاق یا اتومبیل و زیر نورمستقیم آفتاب رها نکنید. بهتر است از یکی از مغازه های فروش لوازم پلاستیکی، یک جعبه پلاستیکی مناسب دردار بخرید و پلاک را در مواقعی که از دهانتان خارج کرد ه اید، درون آن بگذارید. نگهداری پلاک در این جعبه از آلودگی و آسیب آن پیشگیری خواهد کرد.
خوردنی های ارتودنسی
وقتی دندان هایتان سیم کشی شده اند یا پلاک ارتودنسی دارید، باید مراقب غذاها و تنقلاتی که می خورید باشید. بسیاری از شیرینی ها، شکلات های چسبناک و آبنبات ها اطراف سیم ها جمع می شوند و تمیزکردن باقی مانده های موادغذایی از اطراف سیم ها را برایتان دشوار می کنند. اگر این موادغذایی به خوبی از اطراف سیم ها پاک نشود، باعث پوسیدگی دندان ها خواهد شد. خوردن خوراکی های سفت و سخت مانند گز، سوهان و آبنبات را کنار بگذارید چون باعث شکستن یا کج شدن وسایل ظریف درون دهانتان می شود. خوردن نوشیدنی ها و غذاهای شیرین را تا جایی که می توانید، محدود کنید. خوراکی های چسبناک به سیم ها می چسبند و حتی جداکردن آنها می تواند سیم ها و براکت ها را از روی دندان هایتان جدا کند.