کد خبر: ۲۴۲۱۴
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۲ - ۱۵ آبان ۱۳۹۶
آراس:این چندمین بار است که حکومت عربستان از الگوهای رفتاری مشابه برای اعمال خواسته های خود به کشورهای مختلف استفاده میکند که موارد یمن و لبنان شباهت بیشتری به هم دارند ولی ضرورتا نتایج یکسانی نخواهند داشت.
آراس:این چندمین بار است که حکومت عربستان از الگوهای رفتاری مشابه برای اعمال خواسته های خود به کشورهای مختلف استفاده میکند که موارد یمن و لبنان شباهت بیشتری به هم دارند ولی ضرورتا نتایج یکسانی نخواهند داشت.


1- روزی عبدربه منصور هادی، رئیس جمهور یمن، بطور ناگهانی به عربستان رفت و بلافاصله متن استعفایش را جلوی دوربین رسانه ها روخوانی کرد و طی آن ایران و گروههای سیاسی-نظامی رقیب طرفدار ایرانش را متهم به دخالت و بحران زایی کرد و مجوز حمله نظامی عربستان به کشور بی دفاعش را که در آنجا مخالفین قدرت را بدست گرفته بودند داد تا حمام خون بیافرینند و ضمنا مدعی شد که هنوز رئیس جمهور است!، امروز نوبت سعد حریری، نخست وزیر لبنان شد که مقدمتا همان الگوی دیکته شده را برای کشوری دیگر پیاده کند: بطور ناگهانی به عربستان برود و بلافاصله جلوی رسانه ها متن استعفایش را روخوانی کند و طی آن ایران و گروه سیاسی-نظامی رقیب و طرفدار ایرانش را متهم به دخالت و بحران زایی کند. پس از آن خبرهایی از آمادگی نظامی برای حمله عربستان به مواضع رقیب در لبنان بگوش برسد. حمله ای که نشانه های حمایت و احتمالا همراهی لجستیکی-اطلاعاتی اسرائیل را هم با خود دارد.

2-استراتژیست هر دو اتفاق به نظر میآید یک نفر بوده است: محمد بن سلمان بن عبدالعزیز! 
با این تفاوت که نمایش استعفای یمن همزمان با به سلطنت رسیدن پدرش ملک سلمان، و اعمال تغییرات در فرماندهی نظامی و اطلاعاتی عربستان برای بقدرت رساندن فرزندش، محمد بن سلمان، کلید خورد تا پوششی همراه با خفه کردن اعتراضات درون خاندانی باشد. اینک اما نمایش استعفای لبنان، همزمان با اعمال تغییرات حکومتی برای آماده سازی شرایط جانشینی محمد بن سلمان بجای پدرش، برخلاف عرف خانواده ی سلطنتی، و دستگیری و حصر و احتمالا کشتن برخی مخالفان درون خاندانی کلید خورده است تا پوششی امنیتی برای تحمیل سکوت و اختناق بر مخالفین درون خاندانی و جهانی باشد.

3-فرآیند این نمایش استعفا در یمن در زمانیکه عربستان با منابع مالی سرشار روبرو شده بود ولی با مجموعه ی غرب در ستیز جدی منافع و نقش آفرینی در بحران های منطقه ای بود رقم خورد و یک حمام خون ناشی از جنایات جنگی در کشتار مردم بیگناه یمن و تحمیل محاصره ی اقتصادی مرگ آفرین بر مردم عادی یمن را بدنبال داشته است که دچار روند روزمرگی و استمرار شده است و اعتراضات داخلی به ناشیانه بودن تصمیم استراتژیک فرمانده ی جوان نظامی-اطلاعاتی عربستان، محمد بن سلمان، و اعتراضات جهانی فعالین حقوق بشر و دادگاه جنایات جنگی و نهادهای مردمی مخالف فروش تسلیحات جنگی را بدنبال داشته است.

4-اما فرآیند نمایش استعفای لبنان که همزمان با بروز نشانه های جدی بحران اقتصادی در منابع مالی حکومت عربستان، ولی بدنبال رویکرد مثبت و حمایتی آمریکا به عربستان و نزدیکی استراتژیک اسرائیل به آنها صورت می پذیرد، در مقابل خود یک جبهه ی سیاسی-نظامی آزموده شده ی لبنان و نیز یک کشور دارای منافع استراتژیک در لبنان، بنام ایران را خواهد دید و این آزمونی به مراتب سخت تر از آزمون به نتیجه مطلوب نرسیده ی قبلی برای کشور عربستان و حاکم جوان آن خواهد بود که شاید دیگر تکرار نشود!

حسین کربلایی محمد
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: