کد خبر: ۲۳۵۷۸
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۳ - ۱۳ مهر ۱۳۹۶
بهمن حسین پور گفت : ایران و ترکیه نه تنها ظرفیت روابط راهبرداری دارند بلکه می توانند بنیانگذار خاورمیانه متحد در نقطه ایده آل باشند.
آراس: حسین پور سفیر اسبق ایران در ترکیه که در حال حاضر سمت معاون مراسم و تشریفات ریاست جمهوری را برعهده دارد بیش از ده سال سرکنسول ایران در استانبول و سپس سفیر ایران در آنکارا بوده و توان خود را معطوف به گسترش روابط میان تهران و انکارا کرده است.

در مصاحبه اختصاصی با ایرنا اظهار کرد: روابط نزدیک تهران و آنکارا می تواند نتایج مثبتی برای دو کشور و منطقه داشته باشد. 

سفیر اسبق ایران درترکیه: تهران وآنکارا می توانند بنیانگذار خاورمیانه متحد باشند

حاصل گفت و گوی وی با ایرنا را می خوانید:

 ارزیابی شما از سفر اردوغان به تهران در این مقطع زمانی چیست؟

- سفر رئیس جمهور ترکیه اگرچه سفری در چارچوب دیدارهای دوجانبه پیش‌بینی شده در روابط است اما انجام این سفر در مقطع فعلی که خاورمیانه دوران حساسی را طی می کند، دارای معنا و بار سیاسی بیش از یک دیدار دوجانبه می باشد. در ماه های اخیر تحولاتی چون همکاری ایران و ترکیه و روسیه در خصوص سوریه و در نشست های آستانه، افزایش دیدارهای دیپلماتیک، سفر متقابل روسای ستادمشترک دو کشور، مواضع نزدیک ایران و ترکی در خصوص همه‌پرسی اقلیم و سفر اردوغان به ایران، نشان از شکل‌گیری روابطی مثبت میان دور کشور در فضای بحران حاکم بر منطقه دارد.

دستور کار این سفر چیست؟

- ملاقات با مقام معظم رهبری و دیدار و گفتگو با دکتر روحانی پیرامون مسایل دوجانبه و منطقه ای از محورهای اصلی این سفر است. همچنان قرار است نشست چهارم شورای راهبردی دو کشور برگزار شده و نسبت به گسترش روابط در سطوح مختلف دوجانبه و افزایش همکاری‌های منطقه ای مذاکره شود.

 آیا مذاکره در مورد همه‌پرسی اقلیم نیز در این سفر از محورهای اصلی است؟

- اگرچه هر موضوعی از جمله این همه‌پرسی که منطقه را مواجه با چالش جدیدی کرده است در گفتگوهای طرف ایرانی و ترکیه مورد بحث قرار خواهد گرفت، اما مذاکرات دامنه وسیعی داشته که تحقق هدف سی میلیارد دلاری در روابط در این سفر از اهمیت ویژه برخوردار است. رسیدن روابط به هدف سی میلیارد دلار نقشه راهی بود که در دروان سفارت اینجانب طرح ریزی گردید و اگر برخی مشکلات بروز نکرده بود با توجه به قابلیت‌های دو کشور هدفی دست یافتنی بود.

 اشاره به برگزاری نشست شورای راهبردی در این سفر نمودید. آیا روابط ایران و ترکیه راهبردی است؟

- مهم آن است که باید تلاش گردد که سمت و سوی روابط بسوی ارتقای روابط به سطح راهبردی باشد. باید تلاش کرد و موانع را از سر راه برداشت. روابط آلمان و فرانسه به یکباره راهبردی نشده و آنان یک شبه ستون اتحادیه اروپا نشدند. رسیدن روابط به سطح راهبردی حاصل یک روند بلند مدت بوده و باید با تغییر ذهنیت و گسترش روابط پایه‌های دستیابی به آن را پی ریزی نمود. من اعتقاد دارم ایران و ترکیه نه تنها ظرفیت روابط راهبردی را دارند بلکه می‌تواند بنیانگذار خاورمیانه متحد در نقطه ایده‌آل باشند.

* چقدر روابط دو کشور به این هدف مورد اشاره نزدیک است؟

- از جانب ایران اراده راسخ برای ارتقا روابط به سطح راهبردی وجود دارد. در دولت آقای روحانی خصوصا در دور دوم ریاست جمهوری ایشان توجه خاص نسبت به همسایگان بویژه گسترش روابط با ترکیه وجود دارد. بنظر می‌رسد پس از یک دوره وفقه این اراده در میان مقامات ترکیه نیز شکل گرفته است. اگر بتوانیم از میزان رقابت‌ها کاسته و برای تقویت نکات مشترک بسترسازی و همکاری کنیم، آنگاه می‌توانیم به تحقق هدف راهبردی روابط، کمک شایان نمایم. الزامات ناشی از تاریخ و جغرافیا حال و آینده دو کشور را بهم پیوند داده است. تهران و آنکارا بعنوان دو کشور قدرتمند به همراه تلاش برای توسعه سطوح روابط، مجبورند با یکدیگر برای خروج خاورمیانه از بحران و رسیدن به صلح و آرامش همکاری کنند.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: