آراس:
قبل از این که دنبال یک کسب و کار جانبی بگردید باید تکلیف خود را با برخی مسائل روشن کنید. مثلا باید به این فکر کنید که چند ساعت در روز میتوانید برای کار دوم وقت بگذارید؟ دنبال کار ثابت و تکراری هستید یا انجام پروژه را میپسندید؟
کار حضوری بهتر است یا دورکاری؟ توان، حوصله و وقت برای یادگیری برخی مهارتها و شرکت در کلاسهای آموزشی را دارید یا این که میخواهید، مستقیم و بر مبنای تواناییهای فعلی خود، سراغ یک کسب و کار بروید؟ برایتان صرفا درآمد مهم است یا سرگرم بودن و لذت بردن از کار مهم تر است؟ به دنبال کار ثابت هستید یا پاره وقت و بدون الزام و محدودیت زمانی؟ و از همه مهم تر این که سرمایه دارید یا نه؟
1-کار کلیشهای یا نوآوری؟
اول تکلیف خود را درباره این موضوع روشن کنید که اهل نوآوری هستید یا دنبال کار کلیشهای و کم دردسر؟
افرادی که گزینه دوم را انتخاب میکنند، معمولا به گزینههایی چون مسافرکشی میرسند. البته با توجه به گسترش اپلیکیشنهای تاکسی یاب، انتخاب مسافرکشی به عنوان شغل دوم راحت تر از قبل است.
راهنما و پشتیبان یک شبکه تولید خانگی باشید
اما برای دسته دوم گزینههای جدی و جذابی وجود دارد. مثلا میتوانید هماهنگ کننده یک شبکه تولید خانگی شوید. حتما میدانید که تعداد بسیار زیادی از زنان خانه دار مهارت قابل توجهی در آشپزی، دوخت و دوز لباس یا کیف و چرم دارند. اما آنها توانایی بازاری کردن و اقتصادی کردن فعالیت خود را ندارند؛ تهیه مواد اولیه برای آنها سخت است و بازاررسانی و فروش سخت تر. کافی است شما مجموعهای از این افراد بیابید، آنها را هماهنگ کنید، مواد اولیه به آنها بدهید و محصولات را تحویل بگیرید. بعد محصولات را تحت یک برند واحد و از طرق مختلف، از جمله وبسایت یا تلگرام بفروشید یا این که به عرضه کنندههای بزرگ ارائه کنید. حتی میتوانید سفارش بگیرید و محصولات سفارشی تولید کنید؛ مثلا یک کیف پول چرم با یک اسم خاص تولید کنید.
شما میتوانید این کار را در مورد انبوهی از ایدهها انجام دهید؛ از تولید عروسک و پشتی و بالش در منزل تا تولید و عرضه غذای خانگی یا محلی. شما میتوانید این کار را با اخذ مجوز پشتیبانی مشاغل خانگی از وزارت کار به راحتی انجام دهید.
2-استخدام یا کارآفرینی؟
تکلیف خود را روشن کنید که دنبال استخدام هستید یا میتوانید دردسرهای کارآفرینی را به جان بخرید؟
اگر دنبال استخدام هستید میتوانید به فروشندگی فکر کنید. حتما اطلاعیههای متعدد برای جذب یک نفر فروشنده را پشت در فروشگاهها دیده اید. واقعیت این است که بسیاری از این مراکز فروش برای شیفتهای دوم خود نیازمند نیروی کار هستند.
برخی ایدههای کشاورزی که میتواند شغل دوم باشد
اما اگر اهل کارآفرینی هستید گزینههای بسیاری وجود دارد. یعنی شما یک شغل دوم برای خودتان ایجاد میکنید؛ یک پیشنهاد جذاب، کشاورزی و پرورش دام است. اگر سرمایه دارید، میتوانید به یک مزرعه یک هکتاری زعفران در حاشیه شهر فکر کنید، که درآمد سالانه حدودا 20 میلیون تومانی دارد (به فرض تولید 5 کیلو زعفران در هکتار) و وقت بسیار کمی هم از شما میگیرد؛ اوج کار مزرعه زعفران یک بازه 20 تا 30 روزه در پاییز است که کار شما در آن دوره فقط پیداکردن کارگر و نظارت بر آنها برای چیدن و پاک کردن گل زعفران است. سرمایه اولیه مورد نیاز هم برای کاشت یک هکتار حدود 30 میلیون تومان است. البته میتوانید به ایدههای دیگر هم بیندیشید؛ تولید قارچ، یا ورمی کمپوست را هم میتوانید به کمک یک کارگر به عنوان شغل دوم انجام دهید. همچنین است پرورش کوتاه مدت دام؛ یک مکان مناسب در حاشیه شهر بیابید و بعد از تجهیز آن به انبار کاه و سایر اغذیهها ، بره چندماهه بخرید و پروار آن را بفروشید. فقط کافی است روزی 3 بار (هر بار یک ساعت) به آنها سر بزنید و آخورشان را پر کنید.
3-حضوری یا دورکاری؟
اگر دنبال کار حضوری هستید شاید نگهبانی گزینه مناسبی باشد. کارخانهها و انبارها، مراکز مختلف دولتی، دانشگاهها و خوابگاهها و حتی ساختمانها نیاز به یک نفر برای حضور در ورودی ساختمان و رصد رفت و آمدها دارند.
از پشت رایانه نان درآورید
اما برای دورکاری گزینههای مختلفی وجود دارد. تایپ، ترجمه، زیرنویس گذاری ویدئو، ویرایش متون و. .. مهم ترین شغلهایی است که میتوانید به صورت دورکاری انجام دهید. اگر زبان بلد هستید یک وبسایت بزنید و برای انجام خدمات ترجمه متن و فیلم فراخوان بدهید. البته حتما نیاز به تبلیغات حضوری در شرکتها و دانشگاهها هم دارید. اگر این کار سخت است میتوانید با شرکتهای بزرگ ترجمه همکاری کنید. آنها پروژههای ترجمه را از شرکتها میگیرند و بین دورکاران توزیع میکنند. در مورد تایپ هم همین طور است. کار جذاب دیگر، ترجمه فیلمهای خارجی و زیرنویس گذاری آنها ست. علاوه بر آن میتوانید فایلهای صوتی را تبدیل به متن کنید و از این محل کسب درآمد کنید. با توجه به تعرفههای این خدمات، چنان چه روزی 5 ساعت برای آنها وقت بگذارید (و البته پروژه کافی داشته باشید) میتوانید ماهیانه یک تا دو میلیون تومان درآمد کسب کنید. اگر مهارت کافی داشته باشید میتوانید به انجام خدمات طراحی وبسایت، سئو(SEO) و. .. نیز بیندیشید. مدیریت کانال تلگرام هم کار دیگری است که این روزها فرصت مناسبی برای دورکاری ایجاد کرده است. اتحادیهها ، نهادها، شرکتها و سازمانها ، امروزه یک کانال تلگرامی و وبسایت دارند که باید روزانه با مطالب مرتبط به روز شود. شما میتوانید از خانه این کار را انجام دهید.
4-شروع سریع یا دوره آموزشی؟
اگر حال و حوصله شرکت در کلاس یا تحقیق درباره یک کار جدید را ندارید روی مهارتهای فعلی خود تمرکز کنید. یک لیست از مهارتها و تواناییهای خود بنویسید؛ میتوانید بنویسید یا ترجمه کنید؟ توانایی ارتباط گیری و بازاریابی دارید؟ بر اساس پاسخ این سوالها میتوانید به انجام یکی از ایدههای مطرح شده بیندیشید.
کدام مهارتها نان دارد؟
اما اگر وقت، پول و حوصله یادگیری مهارتهای جدید را به منظور راه اندازی شغل دوم بر مبنای آن دارید، فرصتهای بیشتری پیش روی شما خواهد بود. مثلا در یک دوره آموزشی تعمیر موبایل شرکت کنید. بعد میتوانید بعدازظهرها یا شبها با تعمیر گوشی یا ارائه خدمات مشاورهای نرم افزاری، به کسب درآمد بپردازید. تجهیز یک کارگاه برای تعمیر موبایل، نهایتا یک میلیون تومان خرج دارد و اخذ مجوز هم – با داشتن مدرک مهارت مربوطه- حدود یک میلیون تومان. بنابراین میتوانید در ساعات بیکاری خود در یک اتاق 6 متری در یک جای خوب شهر به تعمیر موبایل بپردازید. با توجه به گسترش گوشیهای هوشمند و مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری متعدد آنها ، حتی اگر آشنایان و اقوام خود را نیز پوشش دهید میتوانید به یک درآمد جانبی خوب دست پیدا کنید. اگر حوصله یادگیری مهارت دارید، شماره هفته قبل کسب و کار (یک شنبه 5 شهریور) را هم بخوانید، آن جا 4 مهارت آینده دار را با تفصیل بیشتر معرفی کردیم. با توجه به رقابت شرکتها در تبلیغات و بازاریابی و روند رو به توسعه آن، پیشنهاد ویژه ما آموزش انواع مهارتهای بازاریابی، ارتباط گیری با مشتری، تهیه محتوای تبلیغاتی و حتی ساخت طرح گرافیکی و ویدئوی تبلیغاتی است. این مهارتها را دریابید و با استفاده از آن به راحتی یک منبع درآمد جانبی برای خود راه بیندازید.