کد خبر: ۲۱۶۹۱
تاریخ انتشار: ۲۰:۰۵ - ۱۸ تير ۱۳۹۶
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، به منظور اطلاع رسانی موثر به شهروندان و جلوگیری از گرمازدگی و همچنین پیشگیری از بیماریهای منتقله از آب و غذا، بدینوسیله توصیه های بهداشتی خدمت مردم شریف استان ارائه می گردد
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، عطف به اطلاعیه شماره 10 اداره کل هواشناسی استان  مورخ 96/3/27 با توجه به استقرار و استمرار گرمای هوا در استان و تقویت الگوهای تابستانی و وقوع دماهای 49 درجه سانتیگراد و بالاتر در استان از روز یکشنبه 29خرداد لغایت چهارشنبه 31خردادماه96، به منظور اطلاع رسانی موثر به شهروندان و جلوگیری از گرمازدگی و همچنین پیشگیری از بیماریهای منتقله از آب و غذا، بدینوسیله توصیه های بهداشتی زیر خدمت مردم شریف استان ارائه می گردد:
 
1) از آشامیدن آبی که از سلامت آن اطمینان ندارید مانند آب اماکن عمومی که از نحوه تهیه آن و تأمین یخ مورد استفاده اطلاع ندارید، تا حد امکان خودداری و در بیرون از منزل از آب های بطری استاندارد استفاده نمائید.
 
2) از لوله های آب فضای سبز در پارک ها هرگز آب ننوشید. این آب ها بدون تصفیه و حاوی مقدار زیادی میکروب های بیماری زا است  که در صورت نوشیدن می تواند عفونت های گوارشی را باعث شود.
 
3) از یخ های غیر خوراکی یا یخ هایی که روی سطوح آلوده و در تماس با دست افراد مختلف قرار گرفته اند، استفاده نکنید.
 
4) با توجه به گرمای شدید هوا و تمایل بالا به نوشیدنی های خنک اکیداً توصیه می گردد از نوشیدنی های غیر بهداشتی مانند انواع فالوده ، شربت و یخ در بهشت که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه می گردد خودداری نمائید.
 
5) به منظور جلوگیری از ابتلا به بیماریهای منتقله از شیر فاسد یا آلوده، تا حد امکان از بستنی های پاستوریزه صنعتی به جای بستنی سنتی استفاده نمائید.
 
6) با توجه به استقرار هوای گرم  و تأثیر آن بر فساد مواد غذایی حساس، توصیه می گردد از خرید مواد غذایی حساس از جمله لبنیات و مواد پروتئینی و تخم مرغ از دست فروشان اکیداٌ خودداری نمائید.
 
7) از خرید فست فود از دکه های خیابانی خودداری فرمایید، زیرا  فاقد امکانات نگهداری مواد غذائی هستند و خمیر و مواد اولیه را برای ساعات طولانی خارج از یخچال نگهداری می نمایند.
 
8) در صورتی که در سفر با خود وعده غذایی حمل می کنید، به یاد داشته باشید، بهترین زمان مصرف مواد غذایی گرم تا 2 ساعت  پس از طبخ غذاست و پس از آن رشد میکروب های بیماریزا شروع می شود. پس غذای پخته را بیش از دو ساعت نگهداری ننمائید.
 
9) در سفر با توجه به گرمای شدید هوا اکیداً از مواد غذایی که در آن تخم مرغ و مواد با پایه شیر مثل سس مایونز به کار رفته با توجه به فساد سریع استفاده ننمائید.
 
10) از خرید آب میوه جات مانند آب انار و غیره که در قالب بطری های بسته بندی فاقد مجوز بهداشتی و آرم سیب سازمان غذا و دارو عرضه می گردد اکیداً خودداری نمائید  زیرا این محصولات عموماً تقلبی و با استفاده از رنگ و اسانس غیر مجاز تهیه می شوند.
 
11) از شنا  کردن در کانالهای روباز آب خودداری فرمائید، زیرا آب موجود در کانالها به علت عدم تصفیه می تواند انواع عفونت های گوارشی  و پوستی را ایجاد نماید.
 
12) تا حد امکان از حضور در فضای آزاد و پیاده روی طولانی مدت و فعالیت های فیزیکی زیر نور خورشید خودداری شود. استفاده از  کلاه های سایبان دار، لباس های نخی با رنگ روشن، همچنین  استحمام  مداوم از جمله روش هایی هستند که از گرمازدگی جلوگیری می نماید. یاد آوری می شود دمای خورشید می تواند دمای بدن را تا 15درجه فارنهایت افزایش دهد.
 
13) استفاده از عینک آفتابی با حفاظت استاندارد در مقابله با اشعه ماوراء بنفش (uv)  خورشید و همچنین استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب جهت جلوگیری از آفتاب سوختگی توصیه می گردد.
 
14) استفاده از خاکشیر، تخم شربتی و مصرف آبلیمو در آشامیدنی های روزانه به کاهش گرمازدگی و عطش ناشی از آن کمک می نماید. 
 
15) به پیش بینی وضعیت هواشناسی و تغییرات دمای محل سکونت و اطلاعات و گزارش های  هواشناسی که از رادیو و  تلویزیون پخش می شود، توجه کنید.
 
16) افراد سالمند و کودک و بیماران قلبی عروقی از جمله افراد حساس و از عمده قربانیان موج گرما هستند که در حد امکان بایستی در برابر شرایط گرمائی حفاظت شوند.
 
17) در حد امکان اصول کمک های اولیه مقابله با شرایط اضطراری حاصل از موج گرما را فرا گیرید.
 
18) غذا را به مقدار کم و در وعده های (دفعات) متعدد مصرف کنید.
 
19) زمانی که مجبور به فعالیت در محیط باز هستید تعداد دفعات استراحت و فاصله انداختن بین کار را رعایت کنید.
 
 
علائم گرمازدگی و روشهای مقابله به شرح ذیل می باشند:
 
* کرامپ عضلانی حاصل از گرما زدگی: عبارت است از درد و اسپاسم عضلانی می باشد که عمدتا بواسطه گرما و رطوبت زیاد که طی آن بدن مایعات خود را از دست داده و پاها و شکم را درگیر  می کند رخ می دهد.کرامپ عضلانی علامت و نشانه ای از اختلال بدن در نتیجه گرما می باشد. 
 
* شوک گرمایی: وضعیتی که در نتیجه فعالیت های فیزیکی شدید و یا فعالیت در زیر نور مستقیم خورشید، بدن بواسطه تعریق بیش از حد، آب خود را از دست داده و با کاهش شدید مایعات مواجه خواهد شد.
 
 
*علائم شوک گرمایی:
 سردی پوست، رطوبت و کرختی ورنگ پریدگی پوست، عرق شدید، سردرد، تهوع، سرگیجه ضعف و بی هوشی می باشد.
 
اقدامات: انتقال فرد گرما زده به یک مکان خنک، جداکردن لباس های تنگ به منظور خنک کردن آن همچنین مرطوب کردن پوست با استفاده از حوله مرطوب و باد زدن فرد گرما زده . اگر فرد هوشیار باشد به آن آب خنک داده شود.
 
اگر فرد گرما زده آب دریافت شده را از طریق استفراغ از دست دهد و یا هوشیاری خودرا از دست دهد، با واحد اورژانش (115) تماس حاصل نمایید.
 
گرمازدگی شدید: عبارت است از وضعیتی خطرناک و تهدید کننده حیات فرد گرما زده می باشدکه طی آن سیستم کنترل گرمایی از فعالیت باز ایستاده و کنترل خود را بر بدن از دست می دهد و بدن توان خنک سازی خود به خود را ندارد.
 
علائم گرمازدگی شدید:
احساس گرما، قرمزی پوست، خشک یا مرطوب آن، تغییرات سطح هوشیاری، استفراغ و بالا بودن دمای بدن
 
اقدامات: انتقال فرد گرما زده به یک مکان خنک، خنک سازی یا سرد کردن بدن فرد مذکور و اگر نیاز باشد به منظور خنک سازی سریعتر، از یخ یا کیف یخ و نیز بواسطه پیچاندن یخ در یک پارچه نسبت به خنک نمودن فرد اقدام گردد و عمدتا اندام یا اعضای بدن مانند مچ دست ها، قوزک پاها کشاله ران،گردن و زیر بغل ها خنک و سرد گردند.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: