آراس:
بانک مرکزی پس از مدت ها آمار رسمی از وضعیت چک های صادر شده و برگشتی منتشر کرد.
آمارهای سامانه چکاوک بانک مرکزی نشان می دهد که در سال 95، اگر چه تعداد چک های مبادله شده نسبت به سال 94، 4 درصد رشد داشته ، اما تعداد چک های برگشتی 8.8 درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر در اردیبهشت ماه امسال، 15.7 درصد از چک های صادرشده برگشت خورده که در یک سال اخیر بالاترین نسبت چک های برگشتی را نشان می دهد. به گزارش تسنیم به نقل از شرکت خدمات انفورماتیک، در سال 1395 بیش از 124 میلیون چک در سامانه چکاوک مبادله شده که نسبت به سال پیش از آن 4 درصد رشد داشته است. از این آمار، بیش از 107 میلیون چک وصول شده و حدود 17 میلیون چک نیز برگشت خورده است که نسبت به سال 94 تعداد چک های وصولی 3.3 درصد افزایش و تعداد چک های برگشتی 8.8 درصد کاهش را نشان می دهد. بنابراین گزارش، مبلغ چک های وصولی مبادله شده در سامانه چکاوک 16 هزار و 898 تریلیون ریال بوده که نسبت به سال 94 حدود 13 درصد رشد داشته است.
بانک های دارای بیشترین سهم از چک های مبادله شده در سال 95
گزارش شرکت خدمات انفورماتیک بیانگر این است که بانک ملی با بیش از 20 میلیون چک، سهم 16 درصدی از تعداد کل چک های مبادله شده در سامانه چکاوک را به خود اختصاص داده است. بانک ملت با 16 میلیون چک، بانک صادرات با 15 میلیون و بانک سپه با 13 میلیون چک، جایگاه های بعدی را از نظر بیشترین تعداد چک های مبادله شده در سامانه چکاوک داشته اند.
15.7 درصد از چک های صادرشده در اردیبهشت، برگشت خورد
در این حال، بانک مرکزی گزارش آماری مبادلات چک در اردیبهشت ماه امسال را منتشر کرد که نشان می دهد از حدود 9.5 میلیون فقره چک مبادله شده در اردیبهشت ماه، نزدیک به 1.5 میلیون فقره یعنی 15.7 درصد برگشت خورده است که از رقم 14.6 درصد نسبت به اردیبهشت سال قبل بیشتر است. این آمارها نشان می دهد که اگر چه در اردیبهشت امسال تعداد چک های مبادله شده نسبت به اردیبهشت 95 حدود 7.1 درصد افزایش یافته، اما تعداد چک های برگشتی طی این مدت، افزایش بیشتری یافته و رشد 15 درصدی داشته است. اما از سوی دیگر، مبلغ مجموع چک های صادرشده و برگشتی در اردیبهشت ماه، نشان دهنده این است که طی این مدت، برای مبلغی بیش از 59 هزار میلیارد تومان چک صادر شده است که نسبت به اردیبهشت 95 بیش از 25 درصد افزایش را نشان می دهد. با این حال مبلغ چک های برگشتی در اردیبهشت ماه نیز حدود 13 میلیارد تومان بوده که این رقم نسبت به اردیبهشت ماه 95، 15 درصد افزایش داشته است. لذا این آمار نشان می دهد که رشد مبلغ چک های برگشتی از رشد مبلغ کل چک های صادرشده در اردیبهشت ماه، کمتر بوده است.
استان های دارای بیشترین چک برگشتی در اردیبهشت ماه
براساس گزارش بانک مرکزی در اردیبهشت ماه امسال، استان تهران بیشترین نسبت تعداد چک های برگشتی به کل چک های مبادله شده را در میان استان های کشور داشته است. نسبت یادشده برای این استان در اردیبهشت ماه، حدود 34.1 درصد بوده است. استان های اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی نیز در رده های بعدی قراردارند. از نظر نسبت مبلغ چک های برگشتی به کل مبلغ چک های مبادله شده نیز، استان تهران با فاصله زیادی نسبت به استان های دیگر قراردارد. این شاخص برای استان تهران در اردیبهشت ماه، حدود 58.9 درصد بوده است. در این شاخص نیز مانند شاخص نسبت تعداد چک های برگشتی به کل چک های مبادله شده، استان های اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی در رده های بعدی پس از استان تهران قرار دارند.