آراس_ سرویس سیاسی: با توجه به اینکه نامنویسیها برای انتخابات ریاست جمهوری 29 اردیبهشت 96 به پایان رسیده، شکل احتمالی رقابت میان نامزدها در حال آشکار شدن است. احتمالاً مسائل اقتصادی زمین اصلی مبارزه برای نامزدهای اصلاحطلب و اصولگرا خواهد بود.
به گزارش آراس به نقل از نشریه فوربس، مجموع یک هزار و 636 نامزد برای انتخابات ثبتنام کردهاند و احتمالاً شورای نگهبان اکثریت قابلتوجهی از آنها را رد صلاحیت خواهد کرد. نام کاندیداهای نهایی 26 یا 27 آوریل (ششم و هفتم اردیبهشت) اعلام خواهد شد.
رقبای اصلی اصلاحطلبان که نمایندهشان حسن روحانی است و محافظهکاران یا اصولگرایانی چون ابراهیم رئیسی، دادستان کل سابق ایران خواهند بود. در کنار این دو نامزد، در جناح اصلاحطلبان اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور حضور دارد که بهعنوان گزینه پوششی در صورت رد صلاحیت روحانی از سوی شورای نگهبان نامنویسی کرده است. از سوی نامزدهای اصولگرا نیز محمود احمدینژاد که ممکن است از سوی شورای نگهبان رد شود، حمید بقایی، معاون اول سابق وی و همچنین محمدباقر قالیباف، شهردار تهران ثبتنام کردهاند.
احتمالاً اقتصاد مهمترین مسئله در رقابتهایی خواهد بود که بهطور رسمی از 28 آوریل (هشتم اردیبهشت) تا 17 می (27 اردیبهشت) برگزار خواهد شد. بخش عمده مناظرات نیز بهطور خاص بر دستاوردهای ناشی از توافق هستهای ایران که در جولای 2015 با آمریکا و دیگر قدرتهای بینالمللی به امضا رسید، متمرکز خواهد بود.
در شرایط فعلی این احتمال وجود دارد که روحانی در تلاش جهت حفظ کرسی خود برای یک دور دیگر، با تردید عمومی روبرو شود. نظرسنجی سایت «ایران پل» از بیش از یک هزار ایرانی طی 11 تا 14 آوریل (22 تا 25 فروردین) انجام داده نشان میدهد که مردم نگران شرایط اقتصادی خود هستند.
زمانی که از آنها در مورد سطح فعلی درآمدشان سؤال شد، 54 درصد گفتند «بهسختی روزگار میگذرانیم»؛ و 35 درصد گفتند شرایط اقتصادی خانوادهشان نسبت به چهار سال پیش بدتر شده، در مقابل 11 درصد از بهبود آن خبر دادهاند.
بااینحال ایرانیان در دورنمای بزرگتر، نسبت به شرایط اقتصادی کشور خوشبین هستند. درحالیکه 34 درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی ایران پل گفتند شرایط فعلی «بسیار خوب» یا «تا حدودی خوب» است، 64 درصد گفتند شرایط «تا حدودی بد» یا «بسیار بد» است. علاوه بر این، 52 درصد گفتند شرایط اقتصادی رو به وخامت است و در مقابل 31 درصد تأکید کردند که این شرایط رو به بهبود است.
علیرغم تمام اینها، دیدگاه بهمراتب مثبتتری نسبت به روحانی در مقایسه با دیگر رقبایش وجود دارد. در این نظرسنجی 62 درصد مردم گفتند که نظر «بسیار مطلوب» یا «تا حدودی مطلوب» نسبت به روحانی دارند که این رقم قابلمقایسه با 52 درصد احمدینژاد، 39 درصد جهانگیری، 31 درصد رئیسی و 16 درصد بقایی است. تنها کسی که از روحانی بالاتر بود قالیباف است که میزان محبوبیتش 67 درصد اعلام شد. شاید یکی از مهمترین مشکلات برخی از دیگر نامزدها، چهره کمتر شناخته شدهشان باشد -46 درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی گفتند که نمیدانند رئیسی کیست.
زمانی که بحث مسائل خاص پیش میآید، روحانی در اغلب حوزهها عملکرد بهتری نسبت به رقبای خود داشته است؛ مسائلی چون بهبود روابط خارجی ایران، افزایش آزادیهای مدنی، لغو تحریمهای بینالمللی، مبارزه با فساد و ارتقا شرایط زندگی قشر فقیر جامعه.
تفسیرهای اخیر در مورد رقبای روحانی، بر رئیسی بهعنوان رقیب اصلی روحانی متمرکز بودهاند اما نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که قالیباف تهدید بهمراتب جدیترین برای رئیسجمهوری مستقر ایران خواهد بود.