به گزارش آراس: امروزه ثابت شده مجموعه متنوعی از داروها میتوانند برای درمان درد کمر مناسب بوده و نوع داروی مفید برای بیمار بستگی به نوع درد و ناراحتی وی دارد.
دکتر سعیدی متخصص طب فیزیکی در کلینیک تخصصی کمر درباره داروهای کمر درد میگویند: «مجموعه متنوعی از داروها میتواند برای رفع کمر درد مفید باشند و داروی مناسب برای این منظور به نوع درد و ناراحتی بیمار بستگی دارد. به این ترتیب گاهی اوقات مصرف داروهای مفید برای درمان آرتروز میتواند برای کنترل درد کمر نیز مفید باشند.
علاوه بر این مصرف تیلنول به همراه سایر داروهای مسکن میتواند نقش موثر در بهبود درد کمر داشته باشد.
از طرف دیگر مطابق مطالعات انجام شده مصرف داروهای مخدر نمیتواند برای کنترل این مشکل مفید باشد، هر چند برخی افراد با استفاده از این داروها با کاهش علائم درد و ناراحتی خود مواجه شدهاند. به همین خاطر درباره مصرف این داروها و تاثیرگذاری آنها بر کمر درد به شدت اختلاف نظر وجود دارد».
به خاطر داشته باشید مصرف برخی داروها میتواند با مصرف داروهای دیگر یا حتی مصرف ویتامینها یا مکملها تداخل داشته باشد. به همین خاطر لازم است قبل از شروع مصرف داروهای جدید برای درمان کمر درد با پزشک صحبت شده و توصیههای پزشک در این رابطه به دقت رعایت گردد.
روش درمان مناسب برای مشکلات کمر به تعدادی از عوامل همچون یافتههای پزشک در طول معاینات انجام شده بستگی دارد. در بسیاری از موارد، مصرف دارو میتواند به کاهش درد و التهاب ایجاد شده کمک کرده و با کاهش فرآیند پیشرفت بیماری حتی باعث توقف شرایط آن شود.
در حقیقت این ویژگی یک بخش مهم از برنامه درمان مشکلات کمر میباشد. به این ترتیب بر اساس تشخیص انجام شده توسط پزشک، داروهای تجویز شده برای بیمار میتواند شامل یک یا چند مورد از داروهای زیر باشد:
داروهای ضدالتهاب غیر استروئید (NSAIDS)
این داروها از تنوع زیاد برخوردار بوده و مصرف برخی از آنها بدون نیاز به نسخه پزشک نیز به منظور کاهش درد و التهاب ناشی از آرتروزامکانپذیر است. علاوه بر این مصرف این داروها میتواند برای کاهش درد کمر در نتیجه رگ به رگ شدن کمر یا سایر عوامل مانند آن نیز مفید باشد.
تا کنون، بخش عمدهای از این داروها به صورت خوراکی وجود داشته و توسط افراد مصرف میشدند. با این وجود، در سالهای اخیر برخی از انواع این داروها به صورت موضعی به بازار معرفی شده که برای مثال در این رابطه میتوان از ژل وولتارن (Voltaren Gel) و پنساید (Pennsaid) نام برد.
داروهای ضد درد
داروهای مسکن یکی از معمولترین داروهای مصرف شده برای بسیاری از انواع مختلف آرتروز و سایر مشکلاتی است که باعث ایجاد کمر درد میشود. برخلاف داروهای ضدالتهاب غیر استروئید که عملکرد آنها بر اساس کنترل درد و التهاب است، داروهای ضد درد فقط برای تسکین درد طراحی شدهاند.
به همین دلیل، مصرف این داروها برای افرادی که به خاطر آلرژی یا مشکلات معده قادر به مصرف داروهای ضدالتهاب غیر استروئید نیستند، مناسبتر و بیخطرتر میباشد. هنگامی که این داروها به نحو صحیح مصرف شوند، تاثیرگذاری آنها بر درد و ناراحتی کمر که با التهاب همراه نیست، بیشتر میباشد.
داروهای موضعی
در صورتی که درد کمر در بافتهای نرم ایجاد شود، احتمالاً مصرف پمادها و کرمهای ضد درد قابل تهیه از داروخانهها بدون نسخه پزشک میتواند به رفع مشکل فرد کمک کند.
برای مثال در این رابطه میتوان از آسپرسرم (Aspercreme)، بن- گای (Ben-Gay)، کاپزاسین- پی (Capzasin-P)، اوکالیپتامینت (Eucalyptamint) و سایر داروهای مانند آنها نام برد. توجه داشته باشید هر چند تاثیرگذاری این داروهای موضعی از طریق مواد فعال تشکیل دهنده آنها معمولاً برای مفاصل پیرامونی همچون زانوها و دستها مفید است،
همواره احتمال مفید و بیخطر بودن مصرف آنها برای کاهش درد کمر نیز وجود دارد.
داروهای ریلکس کننده عضلات
این داروها برای رفع اسپاسم و گرفتگی عضلات مصرف میشوند. برای کاهش درد در ناحیه کمر، این داروها اغلب به همراه داروهای ضدالتهاب غیر استروئید برای بیمار تجویز میشوند. این داروها شامل سیکلوبنزاپرین (فلکسریل)، ارفینادرین (نورفلکس) و کاریسوپرودل (سوما) هستند.
داروهای ریلکس کننده عضلات میتواند باعث ایجاد حالت خواب آلودگی برای فرد شوند و به همین خاطر مصرف آنها بطور خاص زمانی مناسب است که درد کمر باعث بیدار ماندن بیمار در طول شب شود.
کورتیکو استروئیدها
این داروها دارای عملکرد سریع بوده و از نظر ساختاری شبیه به کورتیزون تولید شده توسط بدن هستند که نقش مفید در کنترل التهاب دارند. در صورتی که التهاب ایجاد شده در ناحیه کمر به خاطر ابتلا به یک بیماری التهابی سیستمیک همچون پلیمیالژی روماتیکا یا روماتیسم باشد،
پزشک احتمالاً مصرف داروهای کورتیکو استروئید خوراکی را برای بیمار تجویز میکند. به هر حال در صورتی که التهاب محدود به یک مفصل خاص در ستون فقرات باشد، پزشک احتمالاً دارو را بطور مستقیم به مفصل ملتهب تزریق خواهد کرد.
داروهای ضد روماتیسمی تعدیل کننده بیماری
داروهای ضد روماتیسمی تعدیل کننده بیماری (DMARDs) به آرامی شرایط بیماری التهابی را برطرف میکنند. انواع مختلف این داروها میتواند برای درمان برخی از انواع بیماری آرتروز که بر وضعیت ستون فقرات تاثیر دارند، مفید باشد. برای مثال در این رابطه میتوان از بیماریهای روماتیسم، اسپوندیلیت آنکیلوزان، و آرتریت پسوریاتیک نام برد.
داروهای تعدیل کننده واکنش بیولوژیک
این گروه از داروها جدیدترین نوع داروهای مورد استفاده برای درمان روماتیسم و برخی از انواع دیگر آرتروز التهابی هستند که در آنها از اجزای بیولوژیک برای رفع مشکل استفاده میشود. تا کنون اثربخشی هشت نوع از این داروها مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) قرار گرفته است.
در حقیقت مصرف هر یک از این داروها یک مرحله از فرآیند التهابی را بدون ایجاد اختلال در عملکرد کلی سیستم ایمنی متوقف مینماید. علاوه بر روماتیسم، برخی از اجزای بیولوژیک موجود در این داروها میتواند برای درمان آرتروز نوجوانی، اسپوندیلیت آنکیلوزان، و آرتریت پسوریاتیک نیز مفید باشند.
داروهای نقرس
برخی از داروهای موجود برای نقرس به صورتی طراحی شدهاند که از طریق مصرف آنها سطح اسید اوریک خون کاهش یافته و به این ترتیب از حملههای احتمالی بعدی که میتوانند باعث درد و التهاب مفاصل شوند، پیشگیری میگردد.
این شرایط در حالی است که انواع دیگر این داروها برای کاهش درد و التهاب در نتیجه حمله یکباره بیماری مفید هستند. به همین خاطر برخی افراد هر دو نوع این داروها را در موارد ابتلا به بیماری نقرس مصرف میکنند.
داروهای پوکی استخوان
داروهای پوکی استخوان برای آهسته کردن فرآیند از بین رفتن ساختار استخوان یا کمک به بدن جهت ساخت سلولهای استخوانی جدید مناسب هستند. هر چند مصرف این داروها بطور خاص برای درمان مشکلات کمر در نظر گرفته نشده است، ایجاد ساختار استخوانی قویتر میتواند احتمال ایجاد شکستگی در استخوان را کاهش دهد.
مصرف برخی از این داروها (به نام بی فسفونات) میتواند برای درمان بیماری پاژه استخوان (که بر وضعیت ستون فقرات تاثیر منفی دارد) مفید باشد.
داروهای فیبرومیالژیا
پزشکان انواع مختلف داروها را برای درمان فیبرومیالژیا تجویز مینمایند. به هر حال تاثیرگذاری فقط سه نوع از این داروها یعنی داروی ضد صرع پریگابالین (لیریکا) و دو نوع داروی ضد افسردگی یعنی دولوکستین (کیمبالتا) و میلناسیپران (ساویلا) در درمان فیبرومیالژیا مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفته است.
علاوه بر این بسیاری از داروهای دیگر فیبرومیالژیا نیز میتواند باعث کاهش علائم درد و ناراحتی در ناحیه کمر شود. این داروها شامل سایر انواع داروهای ضد افسردگی، داروهای ریلکس کننده عضلات و نیز داروهای مسکن درد هستند.
درمان کمر درد بدون دارو و جراحی
همانطور که گفته شد اکثر داروها برای درمان درد و التهاب کمر درد هستند و نه برای درمان علت آن. بهترین راه برای بهبودی کامل از کمر درد، مراجعه به متخصص، ریشهیابی علت درد و درمان این علت است. در کلینیک تخصصی کمر، هدف متخصصین ما درمان علت اصلی کمر است.
بدین منظور هدف در استفاده از روشهایی با کمترین عوارض و بیشترین اثربخشی است. در کنار دارو برای درمان کمر درد متخصصین ما از یک یا چند مورد از درمانهای زیر نیز استفاده خواهند کرد:
اوزون تراپی
ورزش درمانی
ماساژ درمانی
آب درمانی
طب سوزنی
کشش ستون فقرات
مگنت تراپی
لیزر درمانی
درمان دستی
استفاده از کمربندهای طبی
تکنیکهای تزریق و جراحی بسته