آراس: رییس دانشگاه جندی شاپور اهواز دکتر اسماعیل ایدنی درمراسم تجلیل از پژوهشگران برتر این دانشگاه که امروز اول دی ماه در تالار شهدای دانشگاه علوم پزشکی اهواز برگزار شد با بیان این که در حوزه پژوهش فعالیت های خوبی انجام گرفته است عنوان کرد:معضلاتی در حوزه پژوهش وجود دارد که مهمترین آنها پاسخگو نبودن به نیازهای جامعه است خوشبختانه کشور ما رتبه خوبی در سنجش های انجام شده در زمینه پژوهش رتبه های خوبی در جهان بهدست آورده است، اما این تحقیقات و پژوهشها خروجی های مناسب بهخصوص درزمینهٔ نیاز ها و حل مشکلات جامعه یا تولید ثروت و قدرت در جامعه نداشته است.
پژوهش و علم در کشور بهعنوان یکی از محورهای قدرت جامعه در عرصه جهانی است
اسماعیل ایدنی با اشاره به این که باید یاد بگیریم نگاه نقادانه ای داشته باشیم اذعان کرد: در جهان این کار در حال انجام است و ما هم باید تفکر انتقادی را در همه علوم داشته باشیم این مسأله نشان میدهد باید شیوه برخورد ما در حوزه پژوهشی تغییر کند. این نگاه در وزارت بهداشت به سمت پاسخگو بودن و حل مشکلات نظام سلامت و همچنین پژوهشهایی که موجب افزایش ثروت یا فناوری شوند، در حال تغییر است. بسیاری از بداخلاقی ها به پژوهش ها در جهان و در ایران به دلیل این به وجود آمده است که ما به پژوهش فقط به عنوان مقاله های صرف تعریف می کنیم وجه تمایز افراد وآنچه منجر به امتیازبه آنها می شود تنها تولید مقاله ISI نیست.
ایدنی با بیان اینکه وزارت بهداشت برنامهریزیهایی کرده است تا روزبهروز وزن مقالات برای ارتقاء اعضای هیأتعلمی کاهش پیدا کند، افزود: اگر کسب امتیاز و شاخص منجر به یک سری امتیازات اجتماعی و حقوقی شود، همه به دنبال کسب این اعتبارات حتی بهصورت غیر اصولی هستند. بنابر این لازم است درباره آن آسیبشناسی دقیقی صورت گیرد. متأسفانه این امر یک مشکل علمی است که حداقل در حوزه وزارت بهداشت در این خصوص مداخلهای انجام شده است.
وی ادامه داد: پژوهش با مشاهده شروع می شود و با طرح سوال ادامه می یابد نسبت به آنچه در اطراف خود میبینیم برای ما سؤال ایجاد میشود، سپس به دنبال طرح پروپوزال میرویم و برای آن پاسخی طراحی میکنیم که درنهایت منجر به پژوهش میشود اگر نگاه ما نگاه تقلید باشد ونیاز جامعه مدنظر گرفته نشود و تفکرها نقادانه نباشد در زمینه توسعه در جهان راه به جایی نمی بریم؛ باید رویکرد روشنی از الگوی پژوهش داشته باشیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز گفت؛ بسیاری از مطالعاتی که در کشور ما و دیگر کشورهای در حال توسعه و حداقل کشورهای مدیترانه شرقی میبینیم، دنبالهروی یا کپیبرداری از فرآیندهایی است که در کشورهای توسعهیافته انجام میشود.
وی ادامه داد: این پژوهشها با بودجه پژوهشی کشورهای در حال توسعه، سؤالاتی را که در کشورهای توسعهیافته مطرح است، پاسخ میدهند. ما باید زنجیره تحقیق را در درون خود طراحی کنیم. نمیگویم چرخ را از ابتدا اختراع کنیم بلکه باید از دستاوردهای جهان مدرن استفاده کنیم، اما شیوه مواجهه با این جهان هم باید تعریف شده باشد.
ایدنی تصریح کرد: نباید کار ما تنها تقلید باشد. اگر به دنبال آن هستیم که نیازها و معضلات جامعه خود را شناسایی کنیم و سپس قدرت جامعه را افزایش دهیم، باید نگاهی درونزا داشته باشیم، اما در شیوه مواجهه با تحقیقات انجامشده باید بازبینی کنیم تا پژوهش و علم در کشور بهعنوان یکی از محورهای قدرت جامعه در عرصه جهانی خود را مطرح کند.
ملیتی برتر است که قدرت نرم دارد
قائم مقام رئیس دانشگاه حجت الاسلام والمسلمین عادلی نژاد با گرامیداشت هفته پژوهش با اشاره به تحولات شگرف دنیای معاصر در حوزه های مختلف عنوان کرد: در گذشته قدرت نظامی و ادوات نظامی نشان برتری ملتها در جهان بود. اما تغییرات در دنیای امروز نشان می دهد حاکمیت و ملیتی برتر است که قدرت نرم دارد؛ سهم دولتها در تولید دانش اهمیت زیادی یافته و کشوری که سهم او بیشتر باشد میزان قدرت و تاثیر گذاری او روی جهان بیشتر خواهد بود
عادلی نژاد با تاکید بر این موضوع که، امروز پژوهشگر با تولید دانش و پژوهش صدای خود را به جهان می رساند؛ بیان داشت:این بستگی به آن دارد که چقدر پژوهش گر از دانش خود استفاده کند و دانش او در محیط اجتماعی کاربرد داشته باشد و در چارچوب یک دانشگاه باقی نماند و از آن در رفع معضلات استفاده درست شود. هدایت کردن و جهت دادن پژوهش با توجه به نیازهای اساسی امروز جامعه همراه با پژوهش و تولید علم کشور را به توانمندی می رساند و استقلال را برای یک کشور به ارمغان می آورد.
شريف مخمل زاده معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور در ادامه مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز پژوهش را موتور پیشران هر دانشگاهی خواند و گفت: محور هایی که رتبه های دانشگاه ها با آن ارزیابی می شوند در حال تغییر است و ما نیز باید به نسل سوم بپیوندیم تا همگام با جهان باشیم؛ در جهان امروزشاخص ها تولید علم 80 درصد است و 20 درصد بقیه آن مربوط به محورهای زیر ساختی می شود.
مخمل زاده ازخسران در زمینه همکاری های بین المللی خبر داد و تصریح کرد: هرچقدر پروژه های خارجی ما يشتر شود در بعد فعالتیها به نقاط بهتری می رسیم در دو سال آینده شاخص های ارزیابی تغییر خواهد کرد و امکانات ما نیز باید تغییر کند تا ما هم به سمت دانشگاه های نسل 3حرکت کنیم ضمن این که اولویت های پژوهشی کمک می کند محققان دور هم جمع شوند تا توانایی و امکانات را در این اولویت ها استفاده کنند.
وی راهکارهای ارتقا فعالیت های پژوهشی را که منجر به افزایش دسترسی به اطلاعات پژوهشی می شود را چنین برشمرد: ایجاد شبکه های تحقیقاتی و استفاده از توان متخصصان سایر دانشگاه های استان ؛ ایجاد تیم های تحقیقاتی در درون دانشگاه بر اساس اولویت های پژوهشی،اجرایی کردن آیین نامه اعطای گرنت پژوهشی و کوتاه کردن زمان تخصصي بودجه به طرح ها؛واسپاری بررسی و تصویب پایان نامه ها به واسپاری اختیارات کمیته اخلاق ؛ افزایش دسترسی محققان بالینی به اطلاعات پایه ؛ توسعه مراکز تحقیقات ثر دانشکده ؛ ارایه خدمات بر خط به محققان ؛ تخصصی نمودن طرح های تحقیقاتی ؛ ایجاد انستيتو های جامع تحقیقاتی؛ برگزاری دوره ها فلوشیپی برای توانمندی سازی محققین ؛_ راه اندازی واحدهای HSR ؛ گسترش امکانات مراکز رشد فناوری.
خبرنگار: طیبه قاسمی