کد خبر: ۱۲۱۸۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۲۲ آبان ۱۳۹۵
مردم آدامس را در اشکال مختلف برای هزاران سال استفاده کرده اند. منشاء اصلی آدامس از شیره درختان، مانند صنوبر یا مانیلکارا چیکله ساخته می شود. با این حال، بسیاری از آدامس های مدرن از لاستیک مصنوعی ساخته شده اند.
 مردم آدامس را در اشکال مختلف برای هزاران سال استفاده کرده اند. منشاء اصلی آدامس از شیره درختان، مانند صنوبر یا مانیلکارا چیکله ساخته می شود.
 
با این حال، بسیاری از آدامس های مدرن از لاستیک مصنوعی ساخته شده اند. این مقاله به بررسی خواص درمانی و خطرات بالقوه آدامس می پردازد.
 
جویدن آدامس: خوب یا بد؟
 
آدامس جویدنی چیست؟

آدامس جویدنی نرم، از مواد لاستیکی که برای جویده شدن طراحی شده است اما نباید بلعیده شود.

دستور العمل در میان مارک ها متفاوت است اما مواد تشکیل دهنده اساسی همه آدامس ها در زیر آورده می شود:

صمغ ها: غیر قابل هضم هستند و از پایه لاستیک است که کیفیت جویدنی به صمغ می دهد.

رزین: معمولاً برای تقویت لثه اضافه شده و آنها را با هم نگه می دارد.

پرکننده: پرکننده، مانند کربنات کلسیم یا تالک که برای بافت لثه استفاده می شود.

نگهدارنده: این برای گسترش عمر مفید اضافه می شود. محبوب ترین انتخاب یک ترکیب آلی به نام بوتیلات هیدروکسی تولوئن (BHT) است.

نرم کننده ها: این برای حفظ رطوبت و جلوگیری از سخت شدن لثه استفاده می شود. آنها می توانند شامل واکس هایی مانند پارافین و یا روغن های گیاهی باشند.

شیرین کننده ها: محبوب ترین آنها عبارت از نیشکر، چغندر قند و شربت ذرت می باشد. برای لثه های بدون قند از قند الکل مانند زایلیتول یا شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام استفاده می شود.

طعم دهنده: برای عطر و طعم مورد نظر اضافه می شود آنها می توانند طبیعی یا مصنوعی باشند.

اکثر تولید کنندگان آدامس دستورالعمل دقیق خود را به صورت یک راز نگه می دارند آنها اغلب ترکیبات خاصی مانند صمغ، رزین، پرکننده، نرم کننده و آنتی اکسیدان ها بر "پایه صمغ" به آن اضافه می کنند.

همه مواد مورد استفاده در فراوری آدامس باید از "درجه مواد غذایی" و طبقه بندی مناسب برای مصرف انسان باشد.
 
جویدن آدامس: خوب یا بد؟ 

آیا مواد تشکیل دهنده در آدامس بی خطر است؟

به طور کلی، آدامس ایمن نظر گرفته شده است.

با این حال، برخی از مارک های آدامس حاوی مقادیر کمی از مواد تشکیل دهنده مورد بحث است.
 
حتی در این موارد، به طور کلی مقدار بسیار پایین تر از مقادیر آسیب رسان است.

هیدروکسی بوتیلات (BHT)

BHT آنتی اکسیدانی است که در بسیاری از غذاهای فرآوری به عنوان یک ماده نگهدارنده اضافه شده است. آن از تبدیل شدن چربی به فساد جلوگیری می کند.

استفاده از آن مورد بحث است برخی از مطالعات حیوانی نشان داده اند دوزهای بالا می تواند باعث سرطان شود. با این حال، نتایج مخلوط می شوند و در مطالعات دیگر این اثر یافت نشده است.

به طور کلی، مطالعات انسانی بسیار کمی وجود دارد بنابراین اثرات آن بر مردم نسبتاً ناشناخته است.

با این وجود، در دوزهای پایین در حدود 0.11 میلی گرم در هر پوند از وزن بدن (0.25 میلی گرم در هر کیلوگرم) از BHT به طور کلی توسط هر دو FDA و  EFSA ایمن تلقی شده است.

دی اکسید تیتانیوم

دی اکسید تیتانیوم یک افزودنی غذایی رایج مورد استفاده برای سفید کردن محصولات و به آنها بافت نرم می دهد.

برخی مطالعات حیوانی مقادیر بسیار بالایی از دی اکسید تیتانیوم را با سیستم عصبی و آسیب به ارگان در موش مرتبط دانسته اند.

با این حال، مطالعات نتایج ضد و نقیضی فراهم کرده اند و اثرات آن در انسان نسبتاً ناشناخته است.

در حال حاضر، مقدار و نوع دی اکسید تیتانیوم در مواد غذایی مردم به طور کلی ایمن در نظر گرفته می شود. با این وجود، تحقیقات بیشتری برای تعیین حد مصرف ایمن، مورد نیاز است.

آسپارتام

آسپارتام نوعی شیرین کننده مصنوعی است که معمولاً در غذاهای بدون قند پیدا شده است.

این بسیار بحث برانگیز و ادعا شده است که علت طیف وسیعی از مشکلات از سردرد، چاقی گرفته تا سرطان است.

با این حال، در حال حاضر هیچ شواهدی وجود ندارد که آسپارتام باعث سرطان و یا افزایش وزن شود. مدارک و شواهد برای ارتباط بین آسپارتام و سندرم متابولیک یا سردرد ناچیز است.

به طور کلی، مقدار آسپارتام که در توصیه های روزانه مصرف می شود مضر نیستند.

جویدن آدامس می تواند استرس را کاهش و حافظه را تقویت می کند

مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس در حال انجام وظایف می تواند جنبه های مختلف عملکرد مغز، از جمله هوشیاری، حافظه، درک و تصمیم گیری را بهبود بخشد.

در یک مطالعه، افرادی که در حین انجام تست آدامس جویدند 24٪ بهتر در تست حافظه کوتاه مدت و 36٪ بهتر تست حافظه بلند مدت انجام شده است.

جالب توجه است برخی از مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس در طول وظایف می تواند یک حواس پرتی در آغاز باشد اما آنها می توانند به شما برای تمرکز طولانی مدت کمک کنند.

مطالعات دیگر تنها منافع را در طول 15-20 دقیقه اول یک کار پیدا کرده اند.

چگونه بهبود حافظه با آدامس به طور کامل شناخته نشده است. یک نظریه این است که این بهبود به دلیل افزایش جریان خون به مغز ناشی از آدامس است.

همچنین مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس می تواند استرس را کاهش داده و احساس هوشیاری ایجاد کند.

در دانشجویان دانشگاه، جویدن آدامس به مدت دو هفته سبب کاهش احساس استرس، به ویژه در رابطه با حجم کار دانشگاهی می شود.

این می تواند به علت عمل جویدن باشد که با کاهش سطح هورمون های استرس مانند کورتیزول در ارتباط است.

مزایای جویدن آدامس بر حافظه تنها در موقع جویدن آدامس نشان داده شده است با این حال، عادت جویدن آدامس ممکن است هوشیاری را بیشتر و احساس استرس را در طول روز کمتر کند.
 
جویدن آدامس: خوب یا بد؟ 

جویدن آدامس می تواند به شما در کاهش وزن کمک کند

جویدن آدامس می تواند برای کسانی که در تلاش برای کاهش وزن هستند یک ابزار مفید باشد. دلیل این است که این شامل هر دو شیرین و کم کالری می باشد و به شما طعم شیرین بدون مصرف رژیم غذایی می دهد.
همچنین پیشنهاد شده است که جویدن می تواند اشتها را کاهش دهد و می تواند از پرخوری شما جلوگیری کند.

یک مطالعه کوچک نشان داده است که جویدن آدامس بعد از ناهار سبب کاهش گرسنگی و میان وعده بعدی را در روز به حدود 10٪ کاهش می دهد. یکی دیگر از مطالعات اخیر نتایج مشابه در بر داشت. جالب توجه است، همچنین شواهدی وجود دارد که جویدن آدامس می تواند متابولیسم بدن شما را افزایش دهد.

در واقع، یک مطالعه نشان داد زمانی که شرکت کنندگان آدامس جویدند آنها حدود 19 درصد کالری بیشتر از زمانی که صمغ جویدن به آتش کشیدند. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا تعیین نماید جویدن آدامس منجر به تفاوت در مقیاس وزن بالا در دراز مدت می شود.

آدامس می تواند به محافظت از دندان و کاهش بوی بد دهان کمک کند. جویدن آدامس بدون قند می تواند دندان های شما را از حفره دارشدن محافظت کند.

جویدن آدامس بدون قند برای دندان های شما بهتر از آدامس شیرین شده با شکر است. دلیل این است که قند باکتری های "بد" در دهان شما را تغذیه می کند و به دندان های شما آسیب می رساند. با این حال، برخی از آدامس های بدون قند بهتر از دیگران هستند و برای بهداشت دهان و دندان شما خوب هستند.

مطالعات نشان داده اند که آدامس های شیرین شده با قند الکل زایلیتول موثرتر از دیگر آدامس های بدون قند در جلوگیری از پوسیدگی دندان می باشد. دلیل این است که زایلیتول مانع از رشد باکتری عامل پوسیدگی دندان و بوی بد دهان می شود.

در واقع، یک مطالعه نشان داد که جویدن آدامس دارای قند الکل زایلیتول و مقدار باکتری های بد در دهان را تا 75٪ کاهش می دهد. علاوه بر این، آدامس جریان بزاق را بعد از غذا افزایش می دهد. این به شستن قند مضر و بقایای مواد غذایی کمک می کند. این هر دو غذای باکتری های موجود در دهان است.

دیگر فواید سلامتی آدامس

علاوه بر مزایای فوق، آدامس با مزایای دیگر مرتبط است که عبارتند از:

جلوگیری از عفونت گوش در کودکان: برخی از مطالعات نشان داده اند که آدامس حاوی زایلیتول می تواند از عفونت گوش میانی در کودکان جلوگیری کند.

به ترک سیگار کشیدن کمک می کند: آدامس نیکوتین می تواند به مردم در ترک سیگار کمک کند.

پس از عمل جراحی به بهبود دل و روده شما کمک می کند: مطالعات نشان داده اند که جویدن آدامس پس از یک عمل جراحی می تواند زمان بهبودی را سرعت بخشید.

آیا عوارض جانبی برای آدامس وجود دارد؟

در حالی که آدامس برخی منافع بالقوه دارد آدامس بیش از حد می تواند برخی از عوارض جانبی ناخواسته را سبب شود.

آدامس بدون شکر شامل ملین و FODMAPs است.

قند الکل برای شیرین کردن آدامس های بدون قند استفاده می شود و استفاده در مقادیر زیاد یک اثر ملین دارد.

این به این معنی است که جویدن بسیاری از آدامس های بدون قند می تواند سبب دیسترس گوارش و اسهال شود.

علاوه بر این، تمام قند الکل FODMAPs هستند به این معنی که آنها می توانند سبب مشکلات گوارشی برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) گردد.

آدامس شیرین شده با شکر برای دندان و متابولیک سلامت شما بد است

جویدن آدامس های شیرین شده با شکر برای دندان های شما واقعاً بد است. دلیل این است که قند توسط باکتری های بد در دهان شما هضم و باعث افزایش در میزان پلاک در دندان های شما و پوسیدگی دندان در دراز مدت می شود

خوردن بیش از حد قند نیز با تعدادی از مشکلات سلامتی مانند چاقی، مقاومت به انسولین و دیابت همراه است.

آدامس اغلب می تواند باعث مشکلات در فک شما شود.

گزارش شده است که جویدن ثابت آدامس می تواند منجر به یک مشکل فک به نام اختلالات گیجگاهی فک (TMD) و باعث درد در هنگام جویدن شود.

اگر چه این بیماری نادر است برخی از مطالعات ارتباطی بین جویدن بیش از حد و TMD پیدا کرده اند.
 
جویدن آدامس: خوب یا بد؟ 

جویدن آدامس با سردرد مرتبط است

یک بررسی اخیر ارتباطی بین جویدن منظم آدامس با میگرن و سردرد تنشی در افراد مستعد ابتلا به این شرایط پیدا کرده اند.

تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا مشخص شود که آدامس در واقع باعث سردرد می شود با این حال، محققان نتیجه گرفتند که افراد مبتلا به میگرن ممکن است لازم باشد تا جویدن آدامس را محدود کنند.

کدام آدامس را باید انتخاب کنید؟

اگر شما آدامس استفاده می کنید بهتر است برای انتخاب از یک آدامس بدون قند ساخته شده با زایلیتول استفاده کنید. استثنای اصلی در این قانون افراد مبتلا به IBS هستند دلیل این است که آدامس های بدون قند حاوی FODMAPs می تواند سبب مشکلات گوارشی در افراد دارای IBS شود.

روش دیگر، کسانی که نمی توانند FODMAPs را تحمل کنند یک آدامس با یک شیرین کننده کم کالری مانند استویا را انتخاب نمایید.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: