کد خبر: ۴۴۷۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۲ - ۲۶ تير ۱۳۹۵
صبحانه پرس:دبیر کل خانه صعت و معدن در برنامه "گفت وگوی علمی" رادیو گفت وگو با تصریح بر اینکه بالانس مواد غذایی در ایران یک بالانس سالمی نیست.
به گزارش گروه رسانه ای آراس :

برنامه گفت وگوی علمی با موضوع امنیت غذا و با حضور مهندس مرتضوی ریاست کانون صنایع غذایی و دبیر کل خانه صعت و معدن، دکتر شریعتی عضو هیئت مدیره کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و مهندس اسدالله ابراهیمی مدیر دفتر خدمات فنی و مهندسی سازمان نظام مهندسی کشاورزی روانه آنتن شد.

مهندس اسدالله ابراهیمی در ابتدا با بیان اینکه باید کشاورزی مان را اقتصادی کنیم، اظهار داشت: برای بالابردن بهره وری جهت امنیت غذایی، در دنیا راهی که انتخاب کرده اند، افزایش ضریب نفوذ دانش و مهندسی در حوزه کشاورزی است.

وی افزود: اگر کشاورزی مان بخواهد مهندسی شود و بر مبنای اصول علمی در طراحی، مدیریت و بهره ورداری عمل کند، باید دولت امور تصدی گری اش را به مهندسین و تیم هایی که دارای استانداردهای لازم هستند، بسپارد تا زنجیره دانش را در حوزه کشاورزی تکمیل کنیم در غیر این صورت بقیه سرمایه گذاری هایمان به نتیجه نمی رسد.

مدیر دفتر خدمات فنی و مهندسی سازمان نظام مهندسی کشاورزی به جذب سالانه 70 هزار نفر در مهندسی کشاورزی در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: خروجی دانشکده های کشاورزی ساالانه 45 هزار نفر است این یعنی هزینه های زیاد در تربیت نیروی انسانی در آموزش عالی؛ ولی برای بکارگیری این افراد در مزرعه سرمایه گذاری انجام نمی دهیم. وقتی این حلقه را انجام نمی دهیم، آن سرمایه گذاری نتیجه اش فارغ التحصیلان بیکار است که این موضوع در فرآیند امنیت غذایی تاثیری نخواهد داشت.

وی با تاکید بر اهمیت امنیت غذایی در حوزه نرم افزاری، بیان داشت: در این حوزه موضوع مدیریت دانش و فناوری در بخش کشاورزی جایگاه ویژه ای دارد. چه مقدار از دانشی که در مراکز علمی و تحقیقاتی و حتی دانشگاهی مان وجود دارد، متناسب با نیازهای کشاورزانمان استفاده می کنیم؟ تقریبا این کار انجام نمی شود. اگر دانش مهندسی را وارد مزرعه نکنیم، کشاورزی مان به همین شکل  سنتی ادامه حیات خواهد داشت.

دکتر شریعتی در ادامه  با بیان این موضوع که لزوما وجود نعمت های فراوان الهی به معنی وجود تغذیه سالم در جامعه نیست، عنوان داشت: سرانه مصرف نوشابه در ایران از بسیاری از کشورها بالاتر است بنابراین اینکه انرژی مان را از نوشابه و امثال آن می گیریم به معنی کامل بودن تغذیه نیست بلکه نشان دهنده این است که رزیم غذایی مان تنوع کافی ندارد و فشار به یکسری محصولات خاص می آید.

مهندس مرتضوی در ادامه با بیان اینکه تلاش می کنیم یک فرهنگ عمومی را در جهت تامین امنیت غذایی کشور ایجاد کنیم، گفت: ما زمین، آب، غذا، جامعه و حکومت داریم که این حکومت با دخالت در هر کدام از این فاکتورها، می تواند تاثیر بسزایی در کاهش یا رشد هر کدام از این بخش ها داشته باشد.

وی با تصریح بر اینکه بالانس مواد غذایی در ایران یک بالانس سالمی نیست، تصریح کرد: نیاز داریم در یک تعامل گسترده با مردم راجع به موضوع تغذیه صحبت کنیم و متخصصین این امر و افرادی که تخصص لازم را در این موضوع دارند، باید درباره بالانس مواد غذایی و رویه تغذیه در کشور صحبت کنند.

ریاست کانون صنایع غذایی و دبیر کل خانه صعت و معدن به موضوع ضایعات محصولات کشاوری اشاره کرد و ادامه داد: این موضوع مسئله مهمی است؛ میزان ضایعات محصولات کشاورزی مان از مزرعه تا سفره بیش از استانداردهای جهانی است. خیلی ها عقیده دارند در سال های اخیر تقریبا مطابق 25 درصد درآمدهای نفتی مان، ضایعات محصولات غذایی بوده است. در حالتی دیگر، معادل غذای 15 میلیون نفر بر اثر ضایعات محصولات غذایی و کشاورزی از بین می رود.

شریعتی در ادامه به محدودیت های زمین های کشاورزی و آب اشاره کرد و بیان داشت: در دنیا مبحثی به نام تجارت آب مجازی مطرح است. الزاما ما نباید برنامه ریزی کنیم که با توجه به این محدودیت ها، در کشت های درون سرزمینی کار کنیم.

وی ادامه داد: در راستای رسیدن به توسعه پایدار و تامین دائمی، باید به کشت های فرا سرزمینی نیز توجه کنیم که در دنیا روی این موضوع کارهای مطالعاتی انجام می شود. تا چند سال پیش شاهد این بودیم که در خیلی از استان های کشور با وجود آب و هوای نیمه خشک، برنج کاشته می شد، اما الان دولت به جز حاشیه دریای خزر، دیگر از این موضوع حمایت نمی کند و همین مسئله باعث شده است به جز شمال، جای دیگری برنج کشت نکنند.

قابل ذکر است برنامه گفت وگوی علمی از شنبه تا چهارشنبه ساعت 21 از شبکه رادیویی گفت وگو پخش می شود و علاقه مندان می توانند برای دریافت فایل صوتی برنامه به سایت رادیو گفت وگو مراجعه کنند.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: