به گزارش آراس: احمد مطیعی شامگاه شنبه در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای 40 سال انقلاب اسلامی در اهواز در نشست با رسانه ها طرح احیای زمین های کشاورزی در خوزستان در ابتدا در سطح 800 هزار هکتار و پس از آن در 550 هزار هکتار به تصویب رسید و از سال 1386 مصوبه آن ابلاغ و از سال 1388 رسما آغاز شد.
وی بیان کرد: این طرح در ابتدا در 9 ردیف در اختیار سازمان جهاد کشاورزی قرار گرفت و سال 1389 به جهاد نصر که یک شرکت غیردولتی و دارای تجهیزات پیشرفته بود ، واگذار شد.
مطیعی اظهار داشت: تاکنون در فاز نخست از طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری در سطح 295 هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی اجرا شده و در 183 هزار هکتار نیز زهکشی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: شبکه های اصلی آبیاری توسط وزارت نیرو و شبکه های فرعی نیز توسط جهاد کشاورزی در این 295 هزار هکتار اجرایی شده است.
وی گفت: شبکه های آبیاری و زهکش اصلی در عرصه های بالای 2 هزار هکتار توسط وزارت نیرو و در عرصه های زیر 25 هکتار را جهاد کشاورزی انجام داده است.
مطیعی گفت: در شمال شرق اهواز ، هویزه و سوسنگرد شبکه اصلی با مشکل مواجه بود و وقتی زهاب وارد می شد شبکه اصلی نمی توانست آن را تخلیه کند اما سال گذشته اعتباری بالغ بر 100 میلیون دلار در اختیار سازمان آب و برق قرار گرفت تا این مشکل برطرف شود.
وی ادامه داد: میزان تولید محصولات کشاورزی در سال 1395 در اراضی فاز نخست طرح 550 هزار هکتاری ، به بیش از پنج میلیون تن رسید که این تولید در سال 1397 به 6 میلیون تن رسیده است .
جانشین معاونت اجرایی موسسه جهاد نصر گفت: یکی از اقدامات مهم موسسه جهاد نصر در سال جاری، مطالعه اقدامات انجام شده در سال های گذشته بود و با بازنگری و مشورت با جامعه دانشگاهی نقاط ضعف را برطرف و نقات قوت را تقویت کرد.
وی ادامه داد: بازنگری در محل نصب زهکش ها و بالا آوردن سطح آنها باعث شد آب زیر زمینی هدر نرود. همچنین برای تصفیه آب در لوله های لترال از فیلتر شن و ماسه استفاده می شد که به جای آن فیلتر مصنوعی جایگزین و باعث شد در مصرف بسیاری از مصالح مورد نیاز صرفه جویی شود و حمل و نقل کمتری انجام شود و مصرف سوخت به حداقل برسد.
وی یکپارچه سازی اراضی کشاورزی را یکی از اقدامات موثر زیربنایی در راستای اجرای طرح 550 هزار هکتار مقام معظم رهبری برشمرد و گفت: مالکیت در نظام کشاورزی استان قطعه قطعه است که در این زمینه موسسه جهاد نصر با مردم وارد مذاکره شد و برای مهندسی سازه ای برای کاهش مصرف آب زمین های پراکنده مدیریت شد.
جانشین معاونت اجرایی موسسه جهاد نصر گفت: در این طرح 180 هزار هکتار از اراضی پراکنده استان یکپارچه سازی شد که از نظر جغرافیایی نیز جلوه بهتری پیدا کرده و از هدر رفت آب نیز جلوگیری به عمل آمد.
وی بیان کرد: فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری در 250 هزار هکتار اجرا می شود که 25 شهرستان را دربرمی گیرد اما یکی از نواقص فاز نخست این طرح بزرگ این بود که برخی از شهرهای بالای سد نظیر مسجدسلیمان، لالی ، ایذه و اندیکا در آن دیده نشده بودند که در فاز دوم برای این مناطق نیز اجرای این طرح پیش بینی شده است.
وی گفت: در حال حاضر برای فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری اعتباری در بودجه سال آینده پیش بینی نشده است که نیاز است در این خصوص از تمامی ظرفیت های لازم برای جذب اعتبار استفاده کرد.
مطیعی گفت: این طرح از سال 1392 تاکنون به صورت متوسط سالانه حدود 6 هزار شغل ایجاد کرده که اگر اجرای فاز دوم آن با مشکلات اعتباری و یا تاخیر مواجه شود 6 هزار نفر به جمع بیکاران استان اضافه می شود.
وی بیان کرد: اکنون باتوجه به اهمیت اجرای این طرح بیش از یک هزار نفر از کارگران طرح 550 هزار هکتاری نامه ای برای رهبر معظم انقلاب تنظیم و به امضا رسانده تا از توقف و تاخیر در اجرای این طرح جلوگیری شود .
جانشین معاونت اجرایی موسسه جهاد نصر گفت: مطالبات دولتی به منظور اجرای فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری انجام شده و امید است شاهد مطالبات مردمی نیز باشیم.
مطیعی گفت: فاز دوم این طرح حدود 220 هزار میلیارد ریال برای اجرای 2 شبکه اصلی و فرعی نیاز دارد که تنها 127هزار میلیارد ریال برای شبکه های فرعی نیاز است.
وی افزود: اکنون تولیدات کشاورزی در استان خوزستان باتوجه به احیای 295 هزار هکتار از اراضی استان به 16 میلیون تن رسیده ضمن اینکه در تولید محصول در اراضی طرح کشاورزی مقام معظم رهبری 700 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شده است.