به گزارش آراس:دکتر حسین زاده رییس دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران در نشست هیئترئیسه دانشگاه که به منظور بررسی برنامهها و چالشهای دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی و فعالیتهای مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاهی برگزار شد، در سخنانی معرفی این دانشکده و فعالیتهای آن پرداخت و گفت: از این دانشکده انتظار میرود بهعنوان مرکز اصلی آموزش و پژوهش در زمینه علوم تغذیه و رژیمشناسی در کشور و منطقه مطرح باشد.
وی با اشاره به ایجاد رشتههای جدید در دانشکده گفت: در بررسیهای انجامشده، با توجه نیاز کشورمان باید ۷ رشته در دانشکده تغذیه و رژیمشناسی راهاندازی میشد که چند رشته آن شامل "تغذیه جامعه"، "تغذیه بالینی"،" تغذیه سلولی مولکولی" و "سیاستگذاری تغذیه" و...ایجادشده است.
رییس دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، بر توسعه کمی و کیفی برنامههای آموزشی دانشکده تأکید کرد و گفت: با توجه به نیاز جامعه لازم است علاوه بر توسعه کیفی، در بعد کمی آموزش هم ارتقا پیدا کنیم. براین اساس کارشناسی ارشد تغذیه بالینی با ۵۶۰ ساعت کارآموزی و کارورزی در بیمارستانها راهاندازی شد. تاکنون دو دوره دانشجو در این مقطع پذیرششده است و سال آینده نخستین گروه این دوره فارغالتحصیل میشوند. حضور کارشناسان این رشته در بیمارستانها به درمان اثربخش و کاهش زمان بستری بیماران کمک بسزایی میکند.
دکتر حسین زاده از راهاندازی رشته تغذیه ورزشی در سال تحصیلی جدید خبر داد و گفت: پس از طی مراحل قانونی، بهعنوان نخستین دانشکده ارائهدهنده این رشته در کشور، از سال ۹۸ پذیرش دانشجو خواهیم داشت.
وی با اشاره به پذیرش سومین دوره دانشجوی PhD سیاستگذاری تغذیه گفت: دانشآموختگان این رشته در سیاستگذاری کشور و منطقه میتوانند نقشآفرین باشند.
دکتر حسین زاده تعداد دانشجویان دانشکده را حدود ۲۰۰ نفر برشمرد و گفت: از این تعداد ۱۳۱ نفر دانشجوی کارشناسی ارشد، ۶۵ نفر دانشجوی دکترای تخصصی و ۱۶ نفر دانشجو خارجی هستند. از سال ۹۶ تاکنون، ۳۱ نفر از متقاضیان سایر کشورها، در دانشکده علوم تغذیه پذیرششدهاند.
رییس دانشکده علوم تغذیه، تعامل این دانشکده با مراکز علمی بینالمللی و سازمانهای جهانی را ضروری دانست و گفت: تاکنون دورههای مشترک متعددی برگزارشده است و در حال برنامهریزی مقدمات پذیرش دانشجویان خارجی در تغذیه پزشکی هستیم. همچنین با توجه به نیاز کشورهای منطقه، درحال پیگیری پذیرش دانشجوی خارجی در مقطع کارشناسی تغذیه در پردیس کیش هستیم. افزون بر این، در زمینه تبادل استاد و دانشجو با دانشگاه هاروارد و دانشگاههای استرالیا و اروپا تعاملات خوبی صورت گرفته است.
وی با اشاره به وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان دانشکده گفت: ۹۴ درصد فارغالتحصیلان دوره دکترای تخصصی دانشکده مشغول به کار هستند که از این تعداد ۵۳ درصد بهعنوان هیئتعلمی در دانشگاههای سراسر کشور، ۲۸ درصد در ارگانها و مراکز دولتی و ۱۳ درصد در بخش خصوصی فعالیت دارند.
دکتر حسین زاده هدف دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی را تبدیلشدن به قطب علمی در تولید و کاربرد علم تغذیه و رژیمشناسی دانست و افزود: در گروه تغذیه دانشکده بهداشت و دانشکده علوم تغذیه و بورد وزارت بهداشت افراد شناختهشدهای فعالیت دارند که با استفاده از این ظرفیت بزرگ میتوان برنامهها را با موفقیت اجرا کرد.
رییس دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به فعالیتهای این دانشکده در عرصه پژوهش گفت: در این مدت تلاش کردیم فرآیندهای پژوهشی را تسهیل و زیرساختهای پژوهشی را بهبود ببخشیم.
وی تدوین و اجرای طرح کشوری بررسی وضعیت ریزمغذیهای ایران (پورا) با ۳۲ هزار جمعیت نمونه، را بخشی از توان دانشکده علوم تغذیه دانست و گفت: ریزمغذیها مسئلهای است که کشور با آن روبرو است و دانشکدهاین توانایی را دارد که طرحهایی موردنیاز جامعه را با حداقل هزینه و بیشترین سوددهی به انجام برساند.
دکتر حسین زاده با اشاره به رشد تولیدات علمی دانشکده گفت: براساس گزارش Scopus دانشکده تغذیه و رژیمشناسی با ۲۱ عضو هیئتعلمی، هزار و ۱۷۱ مقاله تولید کرده و میزان استناد آن بیش از ۱۸ هزار بار بوده است. H-index دانشکده ۶۳، استاد به ازای مقاله بیش از ۱۵، مقاله به ازای اعضای هیئتعلمی بیش از ۵۸ و استناد به ازای اعضای هیئتعلمی بیش از ۹۰۰ است که این عملکرد نشان میدهد اعضای هیئتعلمی دانشکده در عرصه دانشگاهی و بینالمللی فعالیت قابل توجهی داشتند.
رییس دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران از راهاندازی دپارتمان تغذیه در دانشگاه کابل افغانستان خبر داد و گفت: با حمایت اتحادیه اروپا مسئولیت راهاندازی دپارتمان تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی کابل و ارتقا کوریکولوم های موجود و تدوین کوریکولوم جدید برای دو دوره یک سال در کشور افغانستان را برعهده گرفتیم. این اقدام دانشکده ارز آوری خوبی برای دانشگاه دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به چالشهای پیش روی دانشکده اشاره کرد و گفت: همه این فعالیتها در فضای فیزیکی محدود دانشکده انجام میشود و دانشکده نیاز جدی به تأمین فضای فیزیکی مناسب دارد.
دکتر حسین زاده خواستار حمایت معاونت آموزشی در تصویب رشتههای موردنیاز و جذب هیئتعلمی مناسب شد و گفت: برای نهادینه شدن جایگاه تغذیه و مشاوره تغذیه در بیمارستانها نیاز به حمایت معاونت آموزشی و معاونت درمان داریم.
وی مهمترین چالش حوزه پژوهش را در تأمین بودجههای پژوهشی دانست و پیشنهاد داد: خرید وسایل موردنیاز طرحهای پژوهشی بهصورت یکپارچه انجام شود.
در ادامه هریک از اعضای هیئترئیسه به بیان دیدگاههای خود درخصوص عملکرد دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی پرداختند.
کارنامه قابلقبول دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی
رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در جمعبندی مباحث مطرحشده، عملکرد دانشکده را با توجه به نوپا بودن آن مثبت ارزیابی کرد و گفت: درگذشته به دلایلی تصمیم گرفته شد دانشکده علوم تغذیه در دانشگاه ایجاد شود. دانشکده هم در این ۶-۷ سالی که از زمان تأسیس آن میگذرد؛ کارنامه خوبی داشته، هرچند که انتظارات ما زیاد است و برای تحقق آن باید وقت بیشتری به دانشکده داده شود.
دکتر کریمی با اشاره به مسئله فضای فیزیکی دانشکده علوم تغذیه گفت: من از روز اول به وجود دانشکدهها در کوچهپسکوچههایی که در شأن دانشگاه تهران نیست توجه داشتم. در این مدت هم تلاش کردیم دانشکده علوم تغذیه در کوتاهمدت به پردیس دانشگاه منتقل شود که هنوز موفق نشدهایم.
وی با اشاره به پیامدهای انتقال دانشکده علوم تغذیه به پردیس دانشگاه گفت: برای این جابهجایی لازم است دانشکدههای پزشکی و بهداشت بهصورت فشردهتر بنشینند تا فضایی در اختیار دانشکده علوم تغذیه قرار گیرد. از سوی دیگر باید دید قرار گرفتن در یک فضای کوچکتر میتواند پاسخگوی برنامههایی باشد که دانشکده علوم تغذیه برای آینده خود ترسیم کرده است؟
دکتر کریمی بابیان اینکه بعضی از دانشکدهها مانند پیراپزشکی، علوم تغذیه و طب ایرانی برای اینکه بتوانند راهی برای توسعه آینده خود داشته باشند باید بپذیرند که از پردیس دانشگاه فاصله بگیرند و در یک مجموعه دیگر مستقر شوند گفت: برای این منظور دانشگاه دو محل را در منطقه ۲۲ و منطقه ۱۸ در نظر گرفته است. در منطقه ۲۲، در مجاورت بیمارستان شریعتی ۲ درحال رایزنی برای اختصاص یک قطعه زمین هستیم. در منطقه ۱۸، نیز قطعه زمینی با مساحت ۲۰ هکتار در اختیار دانشگاه قرار دارد که در آن بیمارستان مرکز طبی ۲ و پارک علم و فناوری درحال ساخت است. در کنار این مجموعه، میتوان تعدادی از دانشکدههایی را که فضای فیزیکی مناسبی ندارند، منتقل کرد. دانشکده پیراپزشکی در این زمینه اعلام آمادگی کرده است. شما هم روی این مسئله فکر کنید و تصمیم بگیرید.
دکتر کریمی در بخش دیگری از سخنان خود، بر ارتباط دانشکده علوم تغذیه و جامعه تأکید کرد و این دانشکده را مصداق بارز پژوهشهای کاربردی دانست و گفت: مهمتر از ارتباط دانشکده با بیمارستان که باید آن را نیز بهعنوان بخشی از کار خود در موردتوجه قرار دهید؛ اتصال دانشکده با جامعه است. شرایط تغذیهای کشور نشان میدهد که دانشکده تغذیه باید در این زمینه متولی فکری باشد. از طریق معاونتهای بهداشت و اجتماعی اتصال دانشکده به جامعه را در دستور کار خود قرار دهید و فکر کنید که چطور میتوان امکان حضور دانشجویان را در فیلد فراهم کرد؛ کاری که دانشکده بهداشت هم متولی آن شده است. اگر دانشکده علوم تغذیه، فارغالتحصیلانی تربیت کند که در مطبهای خود نسخههای گرانقیمت تجویز کنند مشکلی از جامعه حل نمیشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان سخنان خود از تلاشهای دکتر حسین زاده قدردانی کرد و گفت: شما بهعنوان یک فرد صاحبنظر که تماموقت خود را صرف دانشگاه کردهاید برای پیش برد برنامههای آینده دانشکده وظیفه سنگینی برعهده دارید. اینجانب از حساسیت و دلسوزی که برای دانشکده دارید تشکر میکنم وامیدوارم دانشگاه هم کمک کند در آینده دانشکدهای آبرومند و در شأن دانشگاه ساخته شود.
در ادامه جلسه، دکتر فتوحی رییس مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه به معرفی فعالیتهای این مرکز پرداخت و گفت: این مرکز اولین مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاهی در بین دانشگاههای علوم پزشکی کشور است که با حمایت دکتر لاریجانی رییس وقت دانشگاه و همت دکتر مجدزاده در سال ۱۳۸۵ راهاندازی شده است و باید تلاش کند شواهد لازم را برای تصمیم سازی مدیریت دانشگاه فراهم کند.
دکتر فتوحی با اشاره به گروههای فعال در مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه گفت: درحال حاضر گروههای «سیاستگذاری و برنامهریزی» «دیدهبانی، پایش و ارزشیابی»، «تعالی خدمات دانشگاه» و «تحلیل و ارزیابی اقتصادی» در مرکز فعالیت دارند.
وی مهمترین مأموریتهای مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه را تدوین پروژههای مطالعاتی و عملیاتی ارجاعی از حوزههای مختلف دانشگاه، پیگیری و پایش برنامه چهارساله دانشگاه، پایش، ثبت و مستندسازی فرآیندهای مهم دانشگاه و دیدهبانی و رصد آینده دانشگاه دانست و گفت: انتخاب اولویتهای کاری مرکز، براساس سفارشهای رییس و هیئترئیسه دانشگاه و مبتنی بر نیازهای شناساییشده صورت میگیرد.
دکتر فتوحی انجام پژوهشهای علمی، کاربردی و نظاممند را جز اصول مرکز تحقیق و توسعه دانشگاه دانست و گفت: با توجه به چند تخصصی بودن ماهیت اکثر طرحها، کار تیمی در اولویت مرکز قرار دارد و پروژهها بهصورت مشترک با سفارشدهندگان انجام میشود.
رییس مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تأکید بر استفاده از بهترین شواهد علمی گفت: این مرکز در مواردی ظرفیت آموزشی دارد و دپارتمانهای مرتبط میتوانند از آن استفاده کنند.
دکتر فتوحی به فعالیتهای این مرکز اشاره کرد و گفت: تعیین روند دهساله جذب هیئتعلمی، انجامشده است. تولید شواهد مربوط به ارتقای تعلقخاطر، مسئولیتپذیری و تفویض اختیار در دانشگاه نیز درحال انجام است. درحال بررسی مقایسهای وضعیت تحصیلی دانشجویان در بدو ورود، حین تحصیل و پایان تحصیل هستیم. حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم نیز جز فعالیتهای مرکز قرار دارد.