آراس:
ناخن ها با اینکه زیاد در چشم نیستند اما باز هم بعنوان جزیی از زیبایی حساب میشوند و خانم ها در زیباسازی آن ها کارهای متفاوتی انجام میدهند.از این رو وقتی ناخن زیبایی عادی اش را از دست میدهد آزار دهنده است.شاید شما هم ناخن هایتان با مشکل لکه سفید روبرو شده باشد یا در اطراف تان دیده باشید.
علت این مشکل چیست؟
برخلاف تصور عامه، لکه های سفید روی ناخن ناشی از کمبود کلسیم و روی یا سایر ویتامین ها در رژیم غذایی شما نمی باشد. در این مطلب به دلایل این مشکل و درمان آن می پردازیم.نقطه ها و لکه های سفید که برروی ناخن ظاهر می شوند، از نظر پزشکی Leukonychia (لئوکونیچیا) نامیده می شوند.
این لکه ها عموما بی ضرر بوده و اغلب توسط آسیب های کوچک ایجاد می شوند. برخلاف تصور عامه، لکه های سفید ناشی از کمبود کلسیم و روی یا سایر ویتامین ها در رژیم غذایی شما نمی باشد. در موارد بسیار نادر، این لکه ها ناشی از هایپوالبومینمیا (hypoalbuminemia نوعی بیماری مزمن کبدی) می باشد. هرچند درمان پزشکی خاصی برای این لکه ها وجود ندارد، اما راهها و مواردی را در پیشگیری از آنها و درمانشان به شما معرفی می نماییم.
انواع سفیدی ناخن
سفیدی تمام ناخن: در این حالت کل ناخن شما سفید می شود. این حالت می تواند ناشی از هایپوالبومینمیا (آلبومین پایین) که در نوعی نارسایی کلیه دیده می شود، یا نارسایی کبدی و یا عدم جذب پروتئین و از دست دادن پروتئین باشد. همچنین می تواند مشکل ژنتیکی و یا عارضه جانبی سولفونامیدز (نوعی آنتی بیوتیک) باشد.
سفیدی ناخن استریاتا: در این نوع بر روی ناخن نواری به شکل تکی و یا نوارهای سفید و بی رنگ موازی ایجاد می شود. این عارضه عموما ناشی از آسیب فیزیکی و یا اختلال در ساختار ناخن می باشد. ایجاد این مورد از سفیدی ناخن معمولا ناشی از ضربه زدن به ناخن، بستن در ماشین و یا خانه برروی ناخن و استفاده زیاد از مانیکور می باشد و یا ممکن است ناشی از آسیب کفش برروی شصت پا نیز رخ دهد. همچنین این نوع آسیب دیدگی می تواند ناشی از مصمومیت با آهن، قلع و یا آرسنیک رخ داده و یا ناشی از سیروز کبدی و یا شیمی درمانی باشد.
سفیدی ناخن واقعی: این نوع سفیدی ناخن، معمول ترین نوع آن بوده که در آن تکه ها و لکه های سفید برروی ناخن ظاهر می شود.چیدن و جویدن ناخن یکی از متداول ترین علل ابتلا به این نوع سفیدی ناخن در بزرگسالان و کودکان می باشد. بجز این موارد، آسیب دیدگی هوای حبس شده در بین ناخن ها نیز می تواند باعث بروز این مشکل شود.
راههای پیشگیری و درمان سفید شدن ناخن و آسیب دیدن آن
راه اول – دقت در نگهداری ناخن ها
حدود شش هفته بعد از آسیب دیدن ناخن، ممکن است، لکه ی سفید برروی ناخن ظاهر شود. پس یعنی حدود ۱ ماه و نیم پس از اینکه در یک نوشابه را با فشار برروی ناخن باز کرده و یا بر ناخنتان فشار آورده اید، لکه ظاهر می شود. برای پیشگیری از سفید شدن ناخن، از جویدن ناخن ها، استفاده از آنها برای بریدن چیزهای سخت و در کل فشار آوردن برروی آنها اجتناب نمایید. ناخن ها قادر به تحمل فشار زیاد نیستند.
راه دوم – از مانیکورزن (مانیکوریست) خود بخواهید مهربان باشد
خیلی از افراد سابقه این را دارند که مانیکوریستشان با ناخن هایشان طوری رفتار کرده که انگار ناخن شما عامل همه مشکلات وی می باشد. از وی بخواهید با ملایمت با ناخنهایتان رفتار کرده و انتقام مشکلاتش را از دیگران بگیرد. اگر مانیکوریست قبول نکرد که عامل سفید شدن ناخن شما می باشد، آدرس این مقاله را به وی بدهید.
راه سوم – لاک ناخنتان را عوض نمایید
بعضی اوقات ناخن شما با لاک ها و سایر وسایلی که برای ناخنتان استفاده می نمایید، سازگاری ندارد. به همین منظور با تعویض آنها بهترین محصول برای ناخنتان را پیدا نمایید.
راه چهارم – مصرف یک رژیم غذایی سالم
اگر می خواهید مطمئن شوید ناخن های شما مرتب و منظم و سالم می باشند (همچنین پوست و دندان و هرچیز دیگری مرتبط با شما)، پس رژیم غذایی سالم داشته باشید. خوردن سالم ضرری نداشته و می تواند باعث محکم شدن ناخن های شما شود، هرچند لزوما لکه های سفید را برطرف نمی کند. خیلی از افراد معتقدند، این لکه ها ناشی از کمبود روی، پروتئین و کلسیم نیست، اما مطمئنا رژیم غذایی سالم و سرشار از مکمل های غذایی طبیعی، فواید زیادی برای شما و پوست، مو و ناخن های شما دارد.
راه پنجم – تمیز نگه داشتن ناخن ها
بعضی از محققان معتقدند، سفید شدن ناخن ها ناشی از عفونت می باشد. از آنجا که نوع عفونت و میکروب عامل آن را مشخص نکرده اند، در صورت درست بودن این نظریه، به نظر می رسد تنها راه پیشگیری از آن تمیز نگه داشتن دست ها و ناخن ها می باشد.