آراس_ سرویس سیاسی: اوپک توانسته دستیابی به استاندارد بالایی از اجماع و انطباق را مدیریت کند و این امر بیشتر بهواسطه کاهش قابلتوجه تولید از سوی بزرگترین تولیدکننده این گروه یعنی عربستان بوده است. درعینحال، اقدامات و اظهارات دومین و سومین تولیدکننده بزرگ این سازمان نگرانیهایی را برای بازار نفت فراهم کرده است.
به گزارش آراس به نقل از بیزینس اینسایدر، عربستان بر سر دو راهی قرار گرفته است. این کشور بهعنوان رئیس بالفعل اوپک باید کاهش قابلتوجه تولیدات را اجرایی کند تا نسبت به پایبندی دیگر اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اطمینان حاصل شود. عربستان میداند اگر به کاهش تولیدات خود پایبند نباشد، شاید اوپک شانس دیگری نداشته باشد.
دلیل دیگر فروش اولیه سهام سعودی آرامکو در آینده است. عربستان بدون افزایش قیمت نفت، احتمالاً ارزش واقعی گوهر خود را انتظارش را دارد، دریافت نخواهد کرد. جایگاه خوب آرامکو برای دستیابی عربستان به اهداف «نسخه 2030» حیاتی است.
بااینحال انتظار میرود دو عضو دیگر اوپک یعنی ایران و عراق با رفتن به سمت تقویت تولیدات، در حال بهرهبرداری از موقعیت متزلزل عربستان هستند. این پادشاهی مجبور خواهد بود که با تولیدات رو به افزایش ایران و عراق ازیکطرف و تولیدکنندگان نفت شل آمریکا از طرف دیگر، مقابله کند.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی عراق تا سال 2022 تولیدات خود را به روزانه 5.4 میلیون بشکه افزایش خواهد داد و این رقم بهمراتب بالاتر از برآورد قبلی آن مبنی بر افزایش 4.6 میلیون بشکهای تولیدات این کشور تا سال 2021 است. از سوی دیگر انتظار میرود ایران نیز در سال 2022 تولیدات خود را با افزایش روزانه 400 هزار بشکه به 4.15 میلیون بشکه در روز برساند.
المانیتور گزارش داده که وزرای نفت ایران و عراق یادداشت تفاهمی را برای رفع اختلافاتشان در میدانهای نفتی مشترک و احداث یک خط لوله برای صادرات نفت خام از میدانهای نفتی کرکوک در شمال عراق از طریق ایران امضا کردهاند.
وزیر نفت عراق گفت که این کشور که در ماه ژانویه 4.47 میلیون بشکه نفت در روز تولید کرده بود، قادر است تولیدات خود را در نیمه دوم سال جاری میلادی به پنج میلیون بشکه در روز برساند. این در حالی است که سقف تولید تعیین شده 4.35 میلیون بشکه در روز است.
این مسئله برای بازار نفت اصلاً خوب نیست چراکه عراق در کنار عربستان از ظرفیت مازادی برخوردار خواهد شد که میتواند در دوره توقف عرضه، تشدید هم شود.
این در حالی است که ایران برای نخستین بار از سال 1979 تاکنون توانسته صادرات خود را به سه میلیون بشکه در روز برساند.
ایران نیز خواهان افزایش تولیدات خود به روزانه پنج میلیون بشکه در سال 2021 است. بااینحال این کشور برای رسیدن به هدف خود نیازمند سرمایهگذاری سرمایهگذاران خارجی است.
البته این رقم برای ایران بیسابقه نبوده، چراکه این کشور در دهه 1970 میلادی و پیش از خروج سرمایهگذاران خارجی، روزانه بیش از شش میلیون بشکه نفت تولید میکرد. دور جدید ورود سرمایهگذاریهای خارجی به ایران میتواند بار دیگر باعث افزایش تولیدات این کشور شود.
بنابراین با توجه به اینکه تمام تولیدکنندگان اصلی نفت به دنبال افزایش تولیدات خود هستند، عرضه بیش از تقاضای این طلای سیاه همچنان ادامه خواهد داشت.