به گزارش آراس: لایحه بودجه ۹۶ که در دستور کار اسفندماه مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است سند مالی است که دولت در آن پیشبینی از دخل و خرج سال آینده را تعیین و مجلس آن را تصویب میکند، بررسی اجمالی بودجه سال جاری با لایحه بودجه سال آتی نشان از رشد چشمگیر اعداد و ارقام دارد به گونه ای که در بسیاری از بخش ها به اذعان کارشناسان امر عدم تحقق بودجه پیشنهادی را از جمله بودجه عمرانی شاهد خواهیم بود.
در میان آمار و ارقام لایحه بودجه سال آتی، قیمت مبنای ارز و قیمت پایه نفت صادراتی و مالیات مهمترین شاخصهای اثرگذار بر بودجه به شمار می روند.
نقاط قوت و ضعف لایحه بودجه 96 در مجلس
از این رو مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اینکه بودجه سال آتی با کمبود مواجه خواهد بود به خبرنگار پارلمانی بصیرت، گفت: از آنجایی که بخش زیادی از منابع عنوان شده غیر واقعی است و اعداد به صورت غیر واقعی عنوان شده است قطعا سال آتی با کسری بودجه همراه خواهیم شد.
عضو کمیسیون عمران مجلس، با انتقاد به بودجه ۹۶ افزود: به نظر من تامین منابع بودجه مشکل اصلی است و درتکمیل هزینه های عمرانی تاثیری ندارد. هر چند فروش متوسط نفت به ۵۵ دلار رسیده است اما پیش بینی می شود که شاهد افزایش درآمدهای اقتصادی نسبت به سال گذشته باشیم.
لاهوتی با بیان اینکه اکنون بخش درآمدی بودجه پایان یافته است، تصریح کرد: مجلس با پایان بخش درآمدی وارد بخش هزینه شده است و بودجه بخش های کشاورزی، صندوق نوآوری، ریزگردها، واگذاری مازاد اموال وزارت نیرو، سود و جریمه و تسهیلات را مورد بررسی قرار داده است. مقرر شد سود و جریمه وام های صد میلیون تومانی تمدید شود و مازاد اموال وزارت نیرو به توانیر واگذار گردد. همچنین بانک توسعه تعاون با فروش مازاد اموال تعاون، هزینه های بانک خود را توسعه دهد.
همچنین؛ هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه تعیین بودجه سال ۹۶ با نفت ۵۵ دلار معقول است،اظهار داشت: در بودجه امسال شاهد تغییر و رشد قابل ملاحظه ای دربخش انرژی نیستیم وهمان ۱۴و نیم درصدی که پیش ازاینتعیین شده بود دوباره نهایی شد .
عضو کمیسیون انرژی مجلس، افزود: هر چند بودجه ارایه شده تغییری نکرده و خیلی شفاف دیده نشده است، اما باید تلاش کنیم تا با بهره گیری از منابع داخلی و صرفه جویی هزینه های پروژه های صنعتی را توسعه دهیم. درآمد ۳ درصدی که برای مناطق نفت خیر و مناطق محروم دیده شده درست لحاظ نمی شود و امروزه شاهد مشکلات زیست محیطی در خوزستان و سایر شهرهای نفت خیر و محروم هستیم.
خادمی ، تصریح کرد: تعمیر و مرمت طرح های عمرانی در بودجه سال آتی ضعیف دیده شده است و با این رقم و ارقام مطرح شده نمی توان پروژه های ناقص را تکمیل کرد. حتی مناطق و شهرهای نفت خیر محروم که در انتظار اختصاص پروژه های عمرانی هستند شاید عایدی از بودجه ارایه شده نبرند.
محمد جواد ابطحی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه هزاران میلیارد تومانی که از برداشته شدن تحریم ها سخن گفته شده است در بودجه دیده نمی شود، گفت: ۳۸۰ هزار میلیارد تومان پول تحریم ها هیچ جای بودجه لحاظ نشده است و در بودجه سال آتی شاهد سیاستگذاری اشتباه اقتصادی هستیم.
عضو کمیسیون آموزش مجلس، افزود: شاکله بودجه را قبول ندارم چرا که معتقدم درآمدهای پیش بینی شده محقق نمی شود و خوش بین نیستیم. مثلا ایرادی که وارد است در فروش معادن است که باید بگوییم چه اندازه محقق خواهد شد یا اینکه در بخش جرایم رانندگی چقدر این امر محقق می شود که آنها را در بودجه لحاظ کردیم.
ابطحی ، تصریح کرد: ۱۳۴ هزار میلیارد تومان رقم اعلام شده بودجه است اما خوشبینانه بگویم که ۸۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهیم داشت.
یحیی کمالیپور عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۶ مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه اکثریت منابع بودجه کشور مبتنی بر نفت و مالیات است، گفت: هر دو این ها پاشنه آشیل آسیب ما هستند چرا که با تغییر بهای بازار نفت شاهد تاثیر آن در بودجه هستیم و این امر منجر به کسری بودجه و رکود در کشور می شود.
عضو کمیسیون بودجه مجلس، افزود: با توجه به تهدیدات امروزجهانی این تهدیدات وجود دارد که تغییراتی در حوزه نفت وجود داشته باشد و بهتر است که برای تامین منابع بودجه منابع نفتی را زیاد در نظر نگیریم چرا که تکیه گاه مطمئنی برای بودجه نیست. همچنین مالیات هم بستگی به در آمد مردم دارد و رکود حاکم برا اقتصاد کشور هم اگر تداوم یابد شاهد تعطیلی کسب و کار مردم خواهیم بود و این امر هم می تواند در میزان کسری بودجه تاثیر گذار باشد.
کمالی پور، با ارایه راهکار در این خصوص یادآور شد: ما باید به دنبال منابع پایدار بگردیم مثل صادرات محصولات، کیفی کردن کالاها، صادرات محصولات غیر نفتی همچون فرش و خشکبار، و از همه مهمتر مبارزه با قاچاق کالا و توجه به تولید ملی می تواند اقتصاد کشور را تقویت نماید و وابستگی ما را از نفت کاهش دهد.
سید حسین نقوی حسینی عضو کمیسون امنیت و سیاست خارجی مجلس، با اشاره به اینکه بودجه ۹۶را می توان از سه دیدگاه مورد بررسی قرار داد به خبرنگار بصیرت، گفت: در بودجه سال آتی شاهد فشار مالیاتی بالغ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان بر تولید کنندگان و شهروندان هستیم که فشار مالیاتی به مردم تحمیل می شود.
عضو کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس، افزود: عدم تحقق منابع درآمدی پیش بیینی شده به اعتقاد من درصدش بالا است که منتهی به کسری بودجه می شودو این باعث می شود تا شاهد تورم در اقتصاد باشیم. مالیات و نفت که در اختیار ما نیست اگر اینها دچار تغییر شوند تاثیر زیادی بر اقتصاد می گذارند وبهتر است چاره اندیشی مناسبی در این خصوص ارایه شود.
نقوی حسینی، تصریح کرد:وابستگی به نفت همچنان ثابت مانده و علی رغم مطرح کردن اقتصاد مقاومتی همچنان شاهد وابستگی به نفت وجود دارد و بهتر است صادارت محصولات غیر نفتی مد نظر بیشتری قرار گیرند.
محمد حسین قربانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به اینکه سیاستگذاری سلامت به خوبی در بودجه ۹۶ لحاظ نشده است، گفت: بر اساس وظیفه ذاتی امسال نتوانستیم بحث های سال ۹۵ را مورد توجه قرار دهیم و تنها امید ما به مالیات بر دخانیات است که ۴ هزار میلیارد تومان می تواند به موضوع سلامت اختصاص دهد اما بعید می دانم این هزینه به طور کامل به ما اختصاص یابد و انتظار می رود تا یک ونیم میلیارد تومان آن محقق شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، تصریح کرد: مطالباتی که وزارت بهداشت و درمان در سایر موارد داشته است تحقق پیدا نکرده و حتی بخشی از هزینه های مکالمات تلفن همراه که قرار بود به وزارت مطبوع ما اختصاص یابد به صندوق بازنشستگی اختصاص یافت. متاسفانه در بودجه ۹۶ سلامت به خوبی دیده نشده است.
طیبه سیاوشی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه به همان اندازه اقتصاد مهم است فرهنگ هم باید مورد توجه قرار گیرد، به خبرنگار بصیرت، گفت: متاسفانه سهم کوچکی از بودجه ۹۶ به فرهنگ دیده شده است و رشد محسوسی را در این بخش شاهد نبودیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، افزود: در بودجه اتی کشور بخش فرهنگی کم رنگ دیده شده است و هزینه های جاری با بودجه ارایه شده مطابقت ندارد و به نظر من همان قد ر که اقتصاد و اشتغال مهم است باید فرهنگ هم مهم باشد.
وی با اشاره به اینکه سمن ها ی فرهنگی بهتر است بیشتر مورد توجه قرار گیرند، یادآور شد: دیده شدن سازمان های مردم نهاد و بخش های فرهنگی غیر دولتی می تواند سرمایه های این بخش را تقویت بخشیده و جدول شماره ۱۷ فرهنگی را هم همراهی نمایند.
فاطمه سعیدی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه تلاش ما باید به نفع مردم باشد، به بصیرت ، گفت: موضوع مالیات از مهمترین دغدغه های مطرح شد ه در بودجه آتی است که انتظار داریم تا تفاوت هایی میان شهر و روستا و کارگرو کارمند دیده شود یعنی آنگونه که حق روا می دارد این موضوع عملیاتی شود.
سعیدی، تصریح کرد: با روندی که از گزارش بودجه می بینیم انتظار می رود سال آتی بودجه کشور به کسری بخورد. عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی و دیده شدن صنایع کوچک واشتغال می تواند راهکار مناسبی برای برون رفت از دشواری های اقتصادی باشد.
حمید گرمابی عضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به اینکه دولت شرایط عادی در عرصه اقتصاد کشور پیدا نکرده است، به بصیرت ، گفت: صنایع کوچک و متوسط کشور نیازمند اختصاص بودجه هستند تا شاهد رونق و ایجاد اشتغال باشیم. قطعا با ارایه بسته های حمایتی می توان شرایط را بهتر از وضعیت موجود کرد.
عضو کمیسیون صنایع مجلس، تصریح کرد: بهتر است دولت در بخش گرفتن مالیات از مردم و بخش های صنعتی تسهیلات لازم را ارایه دهد. با این روند که شاهد هستیم قطعا در بودجه آتی با کسری بودجه مواجه خواهیم شد.