آراس:
برای کسانی که به دنبال افزایش قد خود هستند بسیار مهم است که بدانند در چه سنی رشد قدی آنها متوقف خواهد شد.
کوتاه قد بودن برای بسیاری از افراد، یک موضوع حساس است زیرا دائما به آنها یادآوری می شود که قدکوتاه هستند. هرچند متاسفانه، کار زیادی وجود ندارد که بتوانید برای کنترل کردن میزان رشد قدتان انجام دهید. مگر اینکه از یک بیماری قابل درمان رنج ببرید، قد شما در بزرگسالی، براساس ژن هایتان تعیین می شود. بیمارستان کودکان فیلادلفیا گزارش می دهد بطور کلی اکثر کودکان در بزرگسالی، به قدی در حدود ۱۰ سانتی متر بیشتر یا کمتر از قد متوسط والدین شان دست خواهند یافت.
چگونه بلندتر می شویم
افزایش قد یک فرد به دلیل رشد در استخوانهای بلند اسکلت رخ می دهد. استخوانهای بلند، شامل اکثر استخوانها در اندام شما هستند. استخوانهای بلند از طریق فرایندی بلندتر می شوند که ایجاب می کند صفحات یا غضروف در انتهای استخوانها، سلولهای جدیدی ترشح کنند که با رشد کردن به بافت استخوان تبدیل می شوند.
چه زمانی رشد اتفاق می افتد
شما در سراسر دوران کودکی و بلوغ، بلندتر می شوید اما هنگامیکه دوران بلوغ به پایان برسد، تقریبا تمام استخوانهای شما از رشد باز می ایستند. برخی استخوانها مانند فک در تمام زندگی تان رشد می کنند اما سرعت رشد آنها آنقدر آرام است که قابل توجه نیست. رشد آشکار در قد معمولا در حدود ۱۸ سالگی در خانمها و 20 سالگی در مردان متوقف می شود. در این نقطه، شما معمولا به قد بزرگسالی تان رسیده اید و دیگر بلندتر نمی شوید.
هورمون ها
چندین هورمون در رشد شما نقش دارند. هنگامیکه شما یک نوزاد یا کودک هستید، هورمون رشد تولید و ترشح شده توسط غده هیپوفیز، رشد قد را کنترل می کند. هنگامیکه وارد سن بلوغ می شوید، هورمون های جنسی از جمله استروژن و تستوسترون جهش رشدی که مردم معمولا در شروع بلوغ تجربه می کنند را تحریک می کنند. همین هورمون ها نیز در پایان نوجوانی، رشد در استخوانهای بلند را متوقف می سازند.
اختلالات رشد
کوتاه قدبودن در واقع یک وضعیت پزشکی تلقی نمی گردد اما برخی از افراد دچار مشکلات پزشکی هستند که در کوتاه قد بودنشان نقش دارد. این افراد دچار کوتولگی یا کوتاهی قد هستند که توسط ژن هایشان یا یک وضعیت پزشکی بوجود می آید. اغلب افراد مبتلا به کوتولگی، قدی بین یک متر و یک متر و ۱۰ سانت دارند. در برخی موارد، این وضعیت می تواند توسط یک نقص ژنتیکی یا جهش های ژنتیکی بوجود بیاید. اختلالات مربوط به هورمون های جنسی و رشد و غضروف های بدن شما نیز می توانند باعث کوتولگی شوند.