کد خبر: ۱۳۲۴۶
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۰ - ۱۴ آذر ۱۳۹۵
با توجه به اینکه امکان استفاده ی روشهای نوین نیاز به صرف زمان زیاد و امکانات خاصی دارد که معمولا در سطوح حرفه ای بیشتر مد نظر قرار میگیرد ، لذا قصد داریم در اینجا ساده ترین و در عین حال مهمترین شیوه آنالیز را مورد بررسی قرار داده و در راستای این هدف فرمی ساده تهیه نماییم.
قطعا در روند انتخاب 1 بازیکن فاکتورهای بسیار زیادی موثرند که مهمترین این فاکتورها مشاهدات از نزدیک سبک بازی آن بازیکن و دیدن فیلمهای بازی وی و آنالیز این فیلمها توسط نرم افزارهای فوق پیشرفته آنالیز است . هیچکدام از این 2 روش بتنهایی کامل نبوده و در کنار هم که قرار بگیرند ، مربی ، کادر فنی یا ایجنت و مدیران باشگاه میتوانند ارزیابی دقیق تری از آن بازیکن داشته باشند.
با توجه به اینکه امکان استفاده ی روشهای نوین نیاز به صرف زمان زیاد و امکانات خاصی دارد که معمولا در سطوح حرفه ای بیشتر مد نظر قرار میگیرد ، لذا قصد داریم در اینجا ساده ترین و در عین حال مهمترین شیوه آنالیز را مورد بررسی قرار داده و در راستای این هدف فرمی ساده تهیه نماییم.
ساده ترین امکانات لازمه شامل 2 عدد برگه A4 و یکعدد تخته شاسی ساده به همراه 1 عدد خودکار است .
با دارا بودن ابزار فوق ، یک مربی کار کشته ، کاربلد و استعدادیاب قهار میتواند با هنر خویش و از طریق همان مشاهدات عینی و بررسی آنچه که ثبت نموده با تقریب 80% صحیح ، بازیکن مدنظر خویش را انتخاب یا رد کند .
ناگفته نماند مربیان ریزبین و باهوشی وجود دارند که بواسطه استعداد ذاتی خویش ، حتی بدون دارا بودن چنین دست نوشته هایی بازیکن مورد نظر را بصورت 100% صحیح انتخاب میکنند .
حال این سوال پیش می آید که آن مربی و تست گیرنده میبایست چه چیزهایی را از قبل در این برگه A4 نوشته و آنها را با خود سر تمرین بیاورد ؟

بازیکن موردنظر :

1 . چه سن و سالی  دارد ؟
( نونهال ، نوجوان ، جوان یا بزرگسال است ؟ )
2 . مونث است یا مذکر ؟

3 . مبتدی ، آماتور یا حرفه ای است ؟
( در نوع نگرش مربی به این بازیکن بسیار موثر است ) 
4 . سابقه تمرینیش دقیقا چقدر است ؟
( در دقت و تخصصی تر دیدن مربی نقشی اساسی دارد )
5 . پست ایشان در بازی چیست ؟
( هر پست بازی ویژگیهای خاص خود را دارا میباشد )
6 . رشته ورزشی وی فوتبال ، فوتسال ، ساحلی یا رشته دیگری است ؟
( اینکه ورزشکار به درستی برای این ورزش استعدادیابی شده یا خیر )
7 . اهل کدام کشور و استان و شهر است ؟
( کشور ، استان و شهر در نوع ، سبک و پست بازی بسیار موثر است )
8 . در کدوم برهه فصل و در کدام نوع بازیها هستیم ؟
( قبل فصل ، نیم فصل ، مسابقات حذفی ، لیگ ، فستیوال ، بازیهای دوستانه یا مسابقات ملی  و...خیلی مهم است )
طبق فاکتورهای بالا و بسیاری فاکتورهای دیگر ، آنالیز 1 بازیکن در حالت کلی تابع 3 پارامتر کاملا متفاوت است :

1 . فاکتورهای روحی روانی و انگیزشی .

2 . فاکتورهای جسمانی و قابلیتهای فیزیکی .

3 . فاکتورهای فنی : تکنیکی ، تاکتیکی و مهارتی .

و 1 فاکتور کاملا مجزا :

* هوش ، ذکاوت ، بازیخوانی و فاکتورهای برتری ساز *

 چه بسا بازیکنی 3 فاکتور یاد شده را در حد نرمال داشته باشه ولی در آن فاکتور مجزا دارای ضعف باشد که تنها همین علت برای خواستن عذر آن بازیکن کافیست .

فاکتورهای روحی شامل :

انگیزش....میل به مشارکت و در جمع بودن....اعتماد بنفس....میل به رقابت و مبارزه طلبی....حس برتری جویی....کنترل خشم و هیجانات کاذب....امیدواری....روحیه کمک به همنوع....تحمل شکست....قدرت بازسازی روحی....مدیریت و رهبری تیمی....قابلیت تطبیق با بازیکنان و تیم....احساس مسولیت....و فاکتورهایی از این قبیل .

فاکتورهای جسمانی و بدنی شامل :

قد....وزن....میزان چربی اطراف بدن....اسکلت بندی و ویژگیهای آنتروپومتری....سرعت....چابکی....انعطاف پذیری....توان....شتاب....قدرت....استقامت عضلانی...استقامت هوازی....ظرفیت بی هوازی....ضربان قلب در حالت استراحت و فعالیت....سرعت عکس العمل و فاکتورهایی از این دست .

فاکتورهای فنی که بسیار مهمند شامل :

شوت....ضربه سر....تکل....پاس....کنترل.... دریبلینگ....حمل توپ....مهارت شرکت در کارهای ترکیبی....تاکتیک پذیری....بکار بردن تکنیک و مهارت لازم در مکان و زمان مناسب...دانستن : پرس....تراکم....سرعت انتقال...ریتم....توازن....تقارن.....مشایعت....سازگاری....پوشش....فریب....تخریب....بازیسازی....و مسائلی از این دست .
فاکتور مجزایی که گفته شد بسیار مهم است  ، پارامتریست که به بهره هوشی ، تجربه بازی ، تصمیم گیری بموقع و کلا آنچه مربوط به ذهن و قدرت خلاقیت و توانایی های ذهنیست بستگی دارد و میتواند در لحظات مورد نیاز و حیاتی تیم را نجات دهد . این توانایی تا حدود زیادی ذاتی بوده و کمتر اکتسابی محسوب میشود . بعنوان مثال میتوان شم گلزنی ، شم دروازبانی و مسائلی از این دست را در این گروه دسته بندی نمود .
همانطوری که گفته شد  آن 2 تا برگه A4 را میتوان به گونه زیر استفاده کرد :
در 1 طرف یکی از این برگه ها  ویژگیهای : 
1 . فنی 
2 . جسمانی 
و در پشت برگه فاکتورهای : 
3 . ذهنی 
4 . فاکتورهای روحی

را بصورت کاملا مرتب ، لیست بندی و جداولی را تهیه نموده و به هر فاکتور لیست بندی و مشخص شده  از 0 تا 100 نمره بدهند . 
بعنوان مثال : محسن بابادی با توجه به فاکتورهای مذکور سرعتش 60% است . 60% آن چیزی که ایده آل و طبق استانداردهای مختص این سن و شرایط 1 بازیکن است . به همین صورت تمام مشاهدات خویش را در این جداول لیست بندی میکنند .

 ( این برگه ، برگه پاکنویس بوده که قرار است مشاهدات پس از بررسی و ارزیابی نهایی در آن ثبت شود )

اما قبل از آن :
برگه A4 دیگر برگه چکنویس است که بعضا دچار خط خوردگیهای ناشی از آنچه مربی دیده و یادداشت کرده میباشد . این مشاهدات ثبت شده میبایست با کمک همکاران و سایر گیرندگان تست  اصلاح شود و پس از دیدن فیلم بازی و همفکری با مربیان همکار و اتخاذ تصمیمات نهایی ، لیست چکنویس به لیست پاکنویس منتقل شود .
این روش ساده ترین و در عین حال پیش پا افتاده ترین ولی بهترین و کارآمدترین نوع آنالیز است .
آن بخشی که مربوط به استفاده از نرم افزارهای خاص است ، هم پر هزینه تر و هم روش استفاده اش در جهت بکارگیری و استخراج نتایج نیاز به آموزش و تجربه خاصی دارد که در این مقاله جهت جلوگیری از اطاله ی کلام از ارائه آن صرفنظر شده .

نویسنده....محسن بابادی....مربی و آنالیزور فوتبال و فوتسال
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
* نظر: