«آمریکا کوتاه آمد»،«معاملات دلاری با ایران آزاد شد»،«میلیاردها دلار سرمایه خارجی در راه ایران»،«با فشار دیپلماسی ایران، واشنگتن در مسیر اصلاح روند اجرای برجام گام جدیدی برداشت»،«قفل دلار باز شد»،«قفل تجارت دلاری شکست»،«لغو محدودیت معاملات دلاری»و…بخشی از تیترهای صفحه اول روزنامههای زنجیرهای در روز گذشته(یکشنبه) است.
این روزنامهها با ذوق زدگی اعلام کردند که«پس از جنجالهای فراوان از سوی برخی گروهها بر سر روی کاغذ ماندن برجام و انتقادات متعدد به دستگاه دیپلماسی، وزارت خزانه داری آمریکا با برداشتن محدودیت تجاری شرکتهای خارجی با ایران، گامی مهم در راستای اجرای برجام برداشت» و «تحولی بزرگ در مراودات بانکی صورت گرفت». روزنامههای فوق تاکید کردند که «وزارت خزانه داری آمریکا رسما اعلام کرد که مراودات دلاری با ایران آزاد است».
اما دفاع تمام قد این جریان از آمریکا و هجمه به منتقدان ساعاتی بیشتر دوام نیاورد.
خزانهداری آمریکا: همه تحریمها به قوت خود باقی است
وزارت خزانهداری آمریکا آب پاکی را روی دست بزک کنندگان ریخت و با انتشار بیانیهای اخبار مربوط به تسهیل تحریمهای باقیمانده علیه ایران را تکذیب و اعلام کرد فقط دستورالعملهای قبلی مربوط به بایدها و نبایدهای تحریم ایران را «بهروز» کرده است.
ذوقزدگی زنجیرهایها برای سراب تبادل دلاری مسبوق به سابقه است. این چندمین بار است که زنجیرهایها، تحقیر را امتیاز جا زدهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا تاکید کرد دستورالعمل جدید این وزارتخانه درباره ایران به معنای تسهیل [رفع[تحریمهای باقیمانده نیست.
این وزارتخانه تصریح کرد که به روز کردن قوانین و مقررات فقط برای شفافسازی بایدها و نبایدها بر اساس توافق هستهای پارسال(برجام) است نه چیز دیگر و همچنین مشخص کردن تحریمهایی که همچنان سرجایش باقی مانده و دلالت بر تسهیل تحریمهای اضافی نمیکند.
به گزارش فارس، خزانه داری آمریکا تاکید کرد: این وزارتخانه روایت کارشناسان درباره تسهیل تحریمهای بیشتر در ارتباط با ایران را نادرست خوانده است.
دستور العمل را دستاورد جا میزنند!
روزنامههای زنجیرهای که در طول مذاکرات و پس از امضای توافق هستهای همواره به بزک آمریکا و خسارت محض برجام میپرداختند، این بار نیز با شتاب زدگی، دستورالعمل وزارت خزانهداری آمریکا را دستاورد جا زدند.
دو شرط خزانه داری آمریکا؛ برگی دیگر از دستاورد تقریبا هیچ
بی بیسی با اشاره به بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا در گزارشی نوشت: وزارت دارایی آمریکا میگوید یک موسسه مالی غیر آمریکایی بهشرطی میتواند معاملات دلاری برای ایران انجام دهد که اولا این معامله و یا حسابهای مربوط به آن هیچ نقش مستقیم یا غیرمستقیمی با «نظام مالی آمریکا» و یا «هیچ شهروند آمریکایی» نداشته باشد و ثانیا این فرد و یا نهاد نباید مشمول تحریمهای آمریکا باشند.
این دو شرط وزارت خزانه داری آمریکا در حالی است که اولا بخش اعظم بانکها یا موسسات مالی خارجی(بخصوص اروپاییها)،دارای سهامداران حقیقی یا حقوقی آمریکایی است. یعنی یا یک موسسه آمریکایی یک شهروند آمریکایی سهامدار یک بانک خارجی هستند.( به هر میزانی ) این موضوع در آمریکا بسیار رایج است.
ثانیا عمده بانکهای دنیا برای انجام تراکنشهای دلاری، ناچار به استفاده از سامانه مالی آمریکا هستند!
ثالثا اهرم منع معامله با تحریمیها، کماکان به قوت خود باقی است و بانکهای خارجی،از بیم مجازات آمریکا به دلیل معامله با اشخاص حقیقی یا حقوقی تحریمی،عطای معامله با ایران را به لقایش میبخشند!
در حقیقت دو شرط خزانه داری آمریکا، برگی دیگر از دستاورد تقریبا هیچ برجام است و در عمل باعث میشود هیچ اتفاق تازهای رخ ندهد.
نقش دو طیف «سهلاندیش» و «مأموریتدار» در بزک آمریکا
اکنون بیش از هشت ماه از زمان آغاز اجرای تعهدات ۱+۵ ذیل برجام میگذرد. آمریکا تاکنون به دفعات این توافق را نقض کرده است. اجرای سفت و سخت قانون محدودیت ویزا، غارت ۲ میلیارد دلاری اموال ایران، تصویب دهها طرح ضد ایرانی در کنگره آمریکا، پابرجاماندن تحریم سوئیفت و افزایش تحریمها در پسابرجام تنها بخشی از این عهدشکنی آشکار میباشد.
با این وجود دو طیف «سهلاندیش» و «مأموریتدار برای بزک آمریکا» در داخل کشور بدون توجه به مواردی چنین بدیهی، همچنان به بزک آمریکا میپردازند.
لغو تحریمها، فقط روی کاغذ!
روزنامههای زنجیرهای مدعی هستند که «لغو تحریمها روی کاغذ» یک موضوع جنجالی است که توسط منتقدان مطرح شده است. این در حالی است که مقامات ارشد دولت از جمله عراقچی-عضو تیم مذاکرهکننده هستهای و رئیسکمیته اجرای برجام- صراحتا به لغو تحریمها روی کاغذ اشاره کردهاند.
علاوه بر این، رسانههای خارجی نیز صراحتا به این موضوع اشاره کردهاند. برای نمونه، روزنامه «گلف تودی» در اردیبهشت سال جاری در گزارشی نوشت:« ایران روی کاغذ به سیستم سوئیفت- سیستم تراکنشهای مالی جهانی- وصل شده اما در عمل این مهم اتفاق نیفتاده است. تا قبل از برجام نهادها و بانکهای ایرانی با ابداعات خود تحریمهای سوئیفت را از طریق واسطه دور میزدند، اما بعد از اجرای توافق هستهای این کار دشوارتر شده است.شرکتها و بانکهای اروپایی نگران سوئیفت هستند. تجار اروپایی به ایران سفر کرده و درباره قراردادها گفتوگوهایی انجام دادهاند اما این توافقها هنوز نهایی نشده است».
دستاوردسازی، با هدف به حاشیه رفتن مطالبات مردم
مستندات متعدد حاکی از آن است که دولت تاکنون به آنچه از برجام انتظار داشته دست پیدا نکرده است و واقعیت این است که با توجه به استمرار عهدشکنی آمریکا و برخورد منفعلانه دولت با این عهدشکنی، منطقا در آینده هم تغییر وضعیتی را مشاهده نخواهیم کرد. در حال حاضر دستاورد تقریبا هیچ برجام حتی از سوی مقامات ارشد دولت یازدهم نیز مورد تاکید قرار گرفته است. اما در این میان، بهجای اعتراف به «خسارت محض برجام» و «اقدام و عمل به اقتصاد مقاومتی»، متاسفانه سیاست «دستاوردسازی»، «تعدیل مطالبات اقتصادی مردم» و «سرگرم کردن افکار عمومی به مسائل حاشیهای» از سوی برخی دولتمردان و رسانههای حامی دولت به صورت جدی در حال پیگیری است.
اکنون زنگ حساب دولت و نوبت تحقق وعدهها است. وعدههایی که از روز انتخاب دولت جدید تحقق آنها منوط به برداشته شدن تحریمها و گشایش اقتصادی کشور پس از آن شده بود و امروز ظاهرا دیگر بهانهای نیست. امروز دیگر برخی مدیران و مسئولان اجازه نخواهند داشت همچون گذشته دست روی دست گذاشته و به بهانه مذاکرات و تحریمها، انجام بسیاری از امور داخلی کشور را به تأخیر انداخته یا از مسئولیت آن شانه خالی کنند چرا که دیگر از این پس مردم منتظر عمل و گشایشهای اقتصادی وعده داده شده هستند.